Kiemelt hírek Színes

Berobogott az Asia Express Makóra

Thaiföldi és magyar fiatal művészek munkáiból nyílt kiállítással vette kezdetét a 2018-as Asia Express. A nyolcnapos programsorozat alatt nemcsak Makón, hanem Apátfalván is alkotnak a résztvevő filmesek.

Nemzetközi filmfesztiválnak ad otthont Makó: az Asia Express már nem először választotta helyszínéül a Maros-parti várost. Idén Apátfalvára is kirobog a filmes workshop, ugyanis a vizuális műhely keretén belül fotókat, videókat és animációkat is készítenek majd a településen.

Az Asia Express a Hagymaház Galériában nyílt kiállítással kezdődött meg: magyar és thaiföldi fiatalok képeit, alkotásait állították ki az aulában. A műveket Bartus-Barcza Anikó művésztanár méltatta.

navigate_before
navigate_next

A Hagymaház színháztermében színes programmal várták a Dél-koreai, thaiföldi, vietnámi, taiwani és magyar diákokat és az érdeklődőket. Őket Farkas Éva Erzsébet polgármester is köszöntötte. Ünnepi beszédében kiemelte, köszönettel tartozik, amiért a művészeti esemény egyik színhelyéül Makót választották a szervezők, ezzel is öregbítve a város hírnevét. Köszöntötte Czibolya Kálmánt, a Makói Videóműhely vezetőjét, illetve a Zoom to Europe filmfesztivál alapítóját és a Művészetek Katedrája egyik mesterkurzus vezetőjét, illetve Wangtae Lim filmrendezőt is, akinek a makói grémium megszavazta a Makó Városért Emlékérem-díjat.

A megnyitón közreműködtek a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola növendékei is. A rendezvényen részt vett dr. Tóth Mónika is, aki koreai tradicionális táncosként érkezett a városba. Mónikán igazi hanbokba öltözött: mint elárulta, a Mugunghwa tánccsoport tagja, ahol csak magyarok vesznek részt.

– Nekem nagyon tetszett a zene, a ruha és a mozgásforma is, ezért is léptem be. Mi olyan tánccsoport vagyunk, ahol csak magyar lányok és asszonyok táncolnak, ezért Európában is egyedülálló. Az együttesünk már járt Koreában és Európa több országában is, illetve neves kitüntetést is vehettünk át – fogalmazott Mónika.  

A nyolcnapos program holnap a Hagymatikumban folytatódik: délutántól a fürdőben K-POP parti és filmvetítés is lesz. Vasárnap ingyenes lehet majd megtekinteni Wangtea Lim filmjét a Hagymaházban, az Őszi szonátát.