Kiemelt hírek Makó Színes

Az ázsiai filmkultúrával ismerkednek Makón

Nem mindennapi kurzuson vesznek azok az érdeklődő diákok, fiatalok részt, akik Czibolya Kálmán és Wangtae Lim vizuális kultúra tanfolyamát választották. A résztvevők igazi nagyágyúktól tanulhatnak: többek között vietnámi, tajvani és thaiföldi filmesek adnak majd órát.

Javában zajlik a Művészetek Katedrája vizuális kultúra kurzusa is: az elmúlt napokban elmélettel foglalkoztak a résztvevők, illetve koreai filmeket elemeztek, ahogy csütörtökön is. Wangtae Lim, Dél-koreai rendező új megvilágításban mutatta be a koreai filmeket, így az érdeklődő fiatalok, diákok megismerhetik az ázsiai filmes kultúrát. Továbbá forgatókönyvírással és a dramaturgiával is foglalkoznak a kurzuson.

Czibolya Kálmán független filmes együtt viszi a kurzust Wangtae Limmel. A makói filmes jól ismeri már az ázsiai mozgóképi világot. Úgy véli, sok mindenben eltérnek ezek a művek az amerikai és európai társaiktól.

– Más kultúra, más érzésvilág, máshogy működnek a dolgok ott. Kicsit másképpen szomorúak és vidámak – fogalmazott Kálmán. Hozzátette, nemrégiben a koreai filmek és sorozatok is utat törtek maguknak a magyar csatornákon, hiszen egyre többször lehet kosztümös művel találkozni a kínálatban.

 A szegedi Hegedűs András is részt vesz a kurzuson. Bár elektronikát tanul, hobbiszinten érdekli a videózás. A fejlett technikának köszönhetően csak egy telefonnal és háromlábú stabilizátorral dolgozik, főleg promóciós videókat állít össze.

–  Idáig nagyon jól telt a hetünk. Nagyon tetszik a kurzus, mivel változatos. Egyaránt külföldi és hazai nagyobb emberekkel is találkoztunk már. Foglalkoztunk animációkkal, de itt volt Balázs István Balázs operatőr is – mesélte András.