Hírek Kiemelt hírek Makó

Nemcsak a csángók énekeit, a lelkületüket is megismerik

Népi ének kurzust tart Petrás Mária, Magyar Örökség-díjas népdalénekes Makón a Művészetek Katedrája részeként. A kurzus vezetője nemcsak a csángó énekeket tanítja, hanem annak kultúrájába és lelkületébe is bevezeti a résztvevőket. A Fájdalmas Szűzanya Kápolnába Farkas Éva Erzsébet polgármester is ellátogatott, hogy meghallgassa őket.

Petrás Mária saját elképzelése szerint építette fel a kurzust, amelyben mindent bemutat a résztvevőknek, így a népviselet is fontos szerepet kapott. Saját gyűjteményéből hozott textíliákat, hogy minél inkább megteremtse azt a környezetet, amelyben ezek a művek születtek.

– Én inkább a lelkületét szeretném átadni annak a világnak, amibe megszülettek ezek a darabok. Szeretném megmutatni, hogy milyen állapotba kell, hogy hozza magát az ember ahhoz, hogy neki merjen állni. Én azt gondolom, hogy egy népéneklésre, egy imára vagy egy egyszerű dalra is úgy kell felkészülni, mint egy misehallgatásra. Az embernek egy kicsit el kell távolítania ezt a világot, ennek a világnak a “feleslegét”, hogy engedjen teret a felemelkedésnek – emelte ki a kurzus vezetője.

Fülöp Boglárka, a Táncművészeti Egyetem tanulója és a Makói Általános Iskola néptánc tanára is részt vesz a kurzuson. Mint elmondta: szereti a csángó hagyományokat, és még fontosabb számára, hogy egy csángó származású nőtől tanulhat ezekről. Hozzátette, a gyerekeken is azt látja, hogy nagyon jól érzik magukat, a mai napon a gyógymódokról is tanulhattak.