Hírek Kiemelt hírek Makó

Megnyitották a Művészetek Katedráját

A Magyar Művészeti Akadémia elnöke volt Makó vendége a katedra első kerekasztal beszélgetésén. Vashegyi György szerint a város ezzel a kezdeményezéssel kiemelkedő lehetőséget nyújta a tehetséges fiataloknak.

Négy művészeti ágban kezdődtek meg az összművészeti szabadegyetem kurzusai a héten Makón. A katedra megnyitóján teljesen megtelt a Korona díszterme, amelynek vendége Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke volt, aki feleségével érkezett. A Liszt Ferenc-díjas karmester az Angyalsóhaj Alapítvány kezdeményezését kiemelkedő lehetőségnek tartja a fiataloknak.

– Az én kapcsolatom Makóval körülbelül egy éve fordult komolyabbra, amikor nagy örömünkre felléphettünk Bach H moll misével a Hagymaházban. Nagy élmény volt számunkra itt vendégszerepelni, utána halottam erről a kezdeményezésről. Minél több ilyen van, annál jobb, főleg hogy ilyen, nemzetközi szinten is kiemelkedő tanárok tanítanak – mondta el kérdésünkre Vashegyi György.

navigate_before
navigate_next

Farkas Éva Erzsébet a megnyitón kiemelte, az akadémia elnökével való megismerkedését nem a politikának köszönheti, a művészet alakította barátságukat. Az Angyalsóhaj Alapítvány szellemisége alapján pedig mindent meg fog tenni azért, hogy a művészetet támogassa polgármesterként is.

– A művészeteknek egy nagyon fontos üzenete van, értéket és minőséget adnak az embereknek, a közösségeknek, ebben hiszek és ezért tenni is fogok, minden egyes lehetőség alkalmával – fogalmazott Farkas Éva Erzsébet.

A Művészetek katedráján egy héten keresztül olyan, nemzetközileg is elismert mestertanárok foglalkoznak a tehetségekkel, mint Sonkodi Rita festőművész, Petrás Mária népdalénekes, Natalia Gorbunova hárfaművész, valamint Wangtae Lim dél-korai filmrendező és Czibolya Kálmán független filmes.