Hírek Kiemelt hírek Térség

A ’47-48-as lakosságcserére emlékeztek Pitvaroson

A településen évtizedek óta hagyomány, hogy a katolikus templom búcsújával kötik össze a falunapot. Ilyenkor emlékeznek meg a II. világháború utáni lakosságcseréről is, ami szinte minden családot érintett a településen.

Ünnepi szentmisével kezdődött a megemlékezés Pitvaroson, amely után Radó Tibor polgármester köszöntötte a résztvevőket. A település polgármestere a képviselőtestület nevében két házaspárnak kedveskedett virággal és ajándékkal, Ág Zoltán és Török Anna, valamint Körömi István és Tóth Mária Magdolna idén ünneplik 50 éves házassági évfordulójukat.

Az ünnepségre a szlovákiai Gútáról és Pozsonyvezekényből is érkeztek vendégek, akik a polgármesterrel közösen helyezték el koszorúikat az 1947-48-as lakosságcsere emlékművénél és a világháborús emlékműnél.

navigate_before
navigate_next

– Pitvarosra 1947-ben közel 1500 főt telepítettek szinte teljes egészében Gútáról, most ennyi a lakosságunk. Az akkori 3000 fős szlovák lakosságból 2600 fő költözött el. Ez minden családot érintett, sokáig nem is tudták tartani a kapcsolatot. Az én édesanyám egy éves volt az áttelepítéskor, de vannak még olyan lakosaink, akiknek élő emlékei is vannak róla – mondta el Radó Tibor.

A polgármestertől megtudtuk, olyan is van még a községben, akinek annak idején a Felvidéken a saját lakásába költöztettek be egy családot, és két hétig úgy kellett együtt élniük, hogy már tudták ők nem maradhatnak.

Az ünnepség végén koszorúzás, kenyér és borszentelés következett, majd mintegy 200 fő számára szeretetvendégséget tartottak.