Kiemelt hírek Makó Színes

Az anyatej fontosságára hívták fel a figyelmet

Az anyatejes világnapot 1992 óta tartják világszerte, Makó is közel 20 éve csatlakozott a kezdeményezéshez. Ez alkalomból, péntek délelőtt a József Attila Gimnázium aulájába várták a várandósokat, a kismamákat, apukákat és gyerkőcöket a Makói Egyesített Népjóléti Intézmény szakemberei.

Az anyatej fontosságára hívták fel a figyelmet péntek délelőtt a József Attila Gimnáziumban: nemcsak a babák számára, hanem az édesanyákra is jótékony hatással van a szoptatás. Tóthné Balázs Andrea, a Makói Egyesített Népjóléti Intézmény intézményvezetője elmondta, nem árt népszerűsíteni ezt a táplálási formát, mivel volt egy időszak, amikor az anyukák az egyszerűség miatt inkább a bébi ételeket választották.

– Fontos, hogy minél tovább szoptassanak az édesanyák, hiszen ez a babák immunrendszerét is nagyon jól megerősíti, de az anyukáknak is jót tesz – fogalmazott az intézményvezető.

Az idei rendezvény „Támogassuk a szoptatást közösen” mottót kapta. Balogh-Vígh Mónika körzeti védőnő elárulta: azért is fontos az anyatejes táplálás, mivel ez a legtermészetesebb módja annak, hogy a babák táplálva legyenek, illetve a mai világban nagy promóciót kapnak a különböző bébiételek, amelyek elnyomják a természetes etetést.

navigate_before
navigate_next

A makói védőnő hozzátette, a rendezvényen a visszatérő vendégek mellett friss szülők és várandós anyukákat is vártak. Elek-Gyányi Boglárka első alkalommal vett részt kislányával, Lillával a JAG-ban megrendezett programon.

– Márciusban szültem, de annak ellenére, hogy Lilla koraszülött volt, sikerült az anyatejes táplálást is bevezetnünk, igaz nem teljesen, de részben. Nagyon bensőséges és intim a szoptatás, nekem abszolút fontos – fogalmazott Boglárka. –  Azt gondolom, a kötődést is segíti. Nálunk ez azért is volt nehéz, mivel 4 hétig szinte bent laktunk Szegeden a koraszülött osztály és megpróbáltam minden etetésnél ott lenni, serkenteni a tejtermelést és ott lenni a babával.

A délelőtti program során helyi kézművesek és vállalkozók is kitelepültek, de promóciós standdal is várták a szülőket. Az ENI konyhájában finomságok is készültek: a süteményeket és pogácsát jóízűen falták a kicsik. Az anyukáék kipróbálhatták a babakocsis aerobikot, illetve megnézhették, hogyan is kell egy csecsemőt újraéleszteni, ha baj történik.