Hírek Kiemelt hírek Makó

Tizenöten indulnak roma önkormányzati képviselőnek Makón

Gilingerné Ráday Krisztina most nem indul, ám a képviselő-jelöltek és a regisztrált szavazók száma is szinte megduplázódott az előző választáshoz képest. Dömötör József és Gyémánt Mihály zenés estet szervezne, csak erre nem biztos, hogy futja majd.

Mint korábban beszámoltunk róla, nemrég feloszlatta magát a Makói Roma Nemzetiségi Önkormányzat, ezért időközi választások lesznek szeptember 2-án.

Mostanra az is kiderült, hogy a képviselői helyekre 15-en pályáznak, ami szinte a duplája a legutóbbinak, amikor 8-an voltak. A regisztrált szavazók száma is kétszerese, eddig mintegy 500-an vannak. Ez viszont azt is jelenti, hogy a korábban 400 ezer forint körülire becsült költsége a választásnak szintén jóval több lesz, akár a kétszerese is.

Szétrobbantották a makói Roma Nemzetiségi Önkormányzatot – Makó Híradó

2 igen és 1 nem szavazat bedöntötte a roma önkormányzatot, a tisztségviselők vitája könnyen lehet, hogy hátráltatja majd a Honvéd-programot is. A testületi ülésen részt vett Czirbus Gábor és Farkas Éva Erzsébet is, az alpolgármester szerint nem erre a cirkuszra van szüksége a városrésznek.

A Makói Roma Nemzetiségi Önkormányzat kasszája így már nagyon szűkössé vált, Dömötör József elnökhelyettes és Gyémánt Mihály képviselő azonban szeretne egy zenés hagyományőrző estet szervezni még a választások előtt. Ehhez mintegy 500 ezer forintos költséggel számoltak, ám ebben úgy tudjuk nincs minden tétel benne. Az időpont eredetileg augusztus 3 lett volna, ám ez már biztosan nem fog megvalósulni, egyelőre ugyanis a fellépő zenészekkel nem sikerült egyezségre jutni, illetve mint kiderült az önkormányzat nem biztosítja számukra ingyen a Korona dísztermét, mert a rendezvény a kampányidőszakra esik, és alkalmas lehet a választók befolyásolására. Valószínűleg egyébként tényleg lehetőséget adna a szervezőknek az előnyszerzésre, még ha ők azt mondják nem emiatt szervezik, akkor is, így az önkormányzat részéről logikus hogy nem akarja ingyen terembérlettel támogatni.

Dömötör József és Gyémánt Mihály álláspontja szerint így kifizetnék a dísztermet (már ha lesz miből), és az árajánlatok bekérése után esetleg augusztus 10-11 lehet az új időpont a zenés hagyományőrző estre.

Az elnökhelyettes és a képviselő egyébként most is indulnak az időközi választáson, Gilingerné Ráday Krisztina azonban nem.

– Én most úgy döntöttem nem indulok újra, a következő időszakban pihenni szeretnék. Ez nem azt jelenti, hogy a Honvéd programban a munkámra nem számíthatnak akik bejutnak, bármiben segítek, ha szükségük van rá – válaszolta kérdésünkre a mostani elnök.

 

A képviselőjelöltek listája:

Roma Polgárjogi Mozgalom (Dömötör József, Gyémánt Mihály, Vincze Barbara és Vincze Lajos)

Együttélés Cigány Érdekvédelmi Szervezet (Bader Barbara, Bader Csaba Lajos, Bader Tibor János, Faragó Mária, Herczeg Elizabet és Oláh Andrea)

Cigány Önkormányzatok és Civil Szervezetek Országos Egyesülete (Farkas Tamás, Petrovics Attila, Petrovics Csaba, Simon Zsolt Norbert és Varró Ágnes Erzsébet)