Kiemelt hírek Színes

Kislemezekben gondolkozik a Unique

A hétvége során Apátfalván lépett fel a Unique. Az együttes 20 éve van a zenei pályán, amit nem is olyan régen ünnepeltek meg a Momkultban. A két évtizedes pályafutásuk során sok mindent megtapasztaltak. Völgyesi Gabriella, a zenekar énekesnője elmondta: főleg kislemezeket adnak ki az elkövetkező időszakban.

– Apátfalván léptetek fel, milyen volt a közönség?

– Fantasztikusak voltak, ami persze nem teljesen egyértelmű, hogy ilyen közönséget nyer egy együttes. Általában meg kell küzdeni a kegyeikért és el kell varázsolni őket abba a világba, amelyet mi is képviselünk. Ha szerencsés és ügyes vagyok, akkor sikerül, ha egy kicsi dezorientált, akkor küzdenem kell nekem is. Általában mégis az van, hogy a hangulati görbe felfelé megy a fél, háromnegyed vagy másfél órás koncertek során.

– Mennyire szokott hozzátok a közönség, vagy ti hozzájuk?

– 45 perc alatt is szépen lehet építkezni. Az első egy-két dal mindig arról szól egy kicsit, hogy felmér a közönség, hogy mi fán termünk, mennyire vagyunk nagyképűek vagy egyebek, vagy tetszünk, és jó dalokat játszunk, vagy egyébként is ismernek minket. Szerintem a harmadik dal környékén már meg kell indulnia a kémiának. 20 éve vagyunk a pályán, idén ünnepeltük a jubileumot a Momkultban. 20 év alatt valóban sok tapasztalatot szereztünk – persze, nem 40 vagy 60 évről beszélünk, ennél többet is lehetne összegyűjteni, de még így is sokszor azt érzem, vén rókaasszony vagyok már és ismerem már a szakma csínját-bínját, ami nagyon szuper dolog.

– Ha nyár, akkor fesztiválszezon is. Hogyan telik a Unique-nak ez az időszak?

– A fesztiválszezon úgy telik, hogy a gyerekeink a vakáció miatt otthon vannak, így mi szülők nem nagyon pattoghatunk. Bár nagyon szeretem a zenét, a szabadban lenni és mozogni, de ilyenkor sokat tudunk együtt lenni, és ők is kívánják a közös időtöltést. Amikor időnk engedi, leginkább lemegyünk a Balatonra: Szántódra és Balatonföldvárra járunk nyáron és ott szoktunk lenni 4-5 napokat.

– Új lemez készülőben van-e?

– Ez egy nehezen és hosszadalmasan kifejthető téma lenne, de röviden fogalmazva azt tudom mondani, hogy kislemezekben gondolkozunk. Szerintem manapság a piac nem szívja fel a nagylemezeket. Lennének rajongók és szimpatizánsok, akik nagyon örülnének ennek és én is személy szerint örülnék, de ésszerűen kell dolgozni. Egy nagylemez egy baromi jó művészeti egység, hiszen össze lehet hozni 8-10 dalt, de mivel nem éri meg, egyszerűen nem egy racionális lépés, ezért is döntöttünk a kislemezek mellett, amelyet szeret a közönség és a klipeket is nézik.