Belföld Hírek

Erre számítson hétvégén a határokon

Magyarország schengeni külső határain a buszok és a személyautók forgalmában idézhet elő várakozást a hétvégén utazó nagyszámú turista és vendégmunkás, mivel az Európai Unió több tagországában már tart az iskolákban a nyáriszünet és a szabadságolási időszak.

A vendégmunkások egy része már várhatóan megkezdi a visszatérést a származási országából, ezért a belépő irányban is várakozással kell számolni elsősorban a szerb–magyar határszakasz közúti határátkelőhelyein.

Július 27. és 29. között rendezik a Forma-1 2018. Magyar Nagydíjat. A határforgalmat tovább növelheti a szurkolói csoportok érkezése pénteken reggeltől és távozása vasárnap késő este és hétfőn.

Az utazóknak javasoljuk, hogy – tekintettel a nyári időszakra és az esetleges várakozásokra – rendelkezzenek elegendő mennyiségű folyadékkal, élelemmel, továbbá az utazás megkezdése előtt ellenőrizzék úti okmányaik érvényességét.

A határátkelőhelyek nyitvatartásáról és az ott várható várakozási időkről a http.//www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo oldalon, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak.

Ausztria a schengeni belső határokon átvezető utakon 2016. április 25-től folytat gyakoribb ellenőrzést. Ennek következtében több volt határátkelőhelyen, határon átvezető úton
– elsősorban Hegyeshalom, Sopron, Kópháza, Fertőd térségében Ausztria felé eseti jelleggel –torlódás alakulhat ki, ahol a várakozás akár a 30-60 perc is lehet.

Röszke Autópálya Határátkelőhelyen pénteken és szombaton kilépő irányban buszok és tehergépjárművek tekintetében akár 120-240, míg személyforgalomban 240-300 perc várakozással számolunk. Vasárnap belépő irányban számolunk jelentős forgalomnövekedéssel a buszok tekintetében maximum 120-180 perc, személyforgalom tekintetében maximum 120-180 perc.

Csanádpalota Autópálya Határátkelőhelyen pénteken és szombaton a tehergépjárművek tekintetében belépő irányban 120-240, kilépő irányban 60-120 perces várakozásra lehet számítani. A személyforgalom tekintetében maximum 30-60 perces várakozással számolunk hétvégén a bevásárló turizmus miatt. Buszforgalom esetében a hétvégén esetenként 30-90 perc várakozás is kialakulhat.

 

Nagylak Közúti Határátkelőhelyen ki- és belépő irányban péntek estétől szombat estig, majd keddtől csütörtökig 120 percet meghaladó várakozás kialakulásával számolunk a tehergépjárművek vonatkozásában. Személygépjárművek esetén 30-60 percet meghaladó várakozás alakulhat ki mindkét irányban.

Kiszombor Közúti Határátkelőhelyen szombat és vasárnap a reggeli időszakban a fürdőlátogatók megjelenése okozhat kisebb forgalomtorlódást. A tehergépjárművek esetében csütörtökön, pénteken és szombaton kell nagyobb forgalomra számítani. Buszok tekintetében a hétvégi időszakra tevődik a forgalom döntő többsége.

A Tiszasziget, valamint az Ásotthalom Közúti Határátkelőhelyeken a hétvégén 30-60 perc várakozással lehet számolni a személyforgalomban a határátkelőhely nyitása után reggel a belépő és a zárást megelőzően este a kilépő irányban.