Kiemelt hírek Színes Térség

Apátfalvi érték a Maros-menti Kulturális Találkozó

Kezdetét vette a Szent Anna Napok Apátfalván: az eső ellenére megtelt táncos lábúakkal a sátor. Az első napon a Fölszállott a páva résztvevője, Debreczeni-Kis Helga lépett fel, de hatalmas bulit csapott Sós Fecó és Hencsy is.

Már hagyománynak számít, hogy a Maros-menti Kulturális Találkozóval veszi kezdetét az apátfalvi falunap, vagyis a Szent Anna Napok. Az idén nagykorúvá vált kulturális esemény azért is fontos a szervezőknek, vagyis az apátfalvi Cigány Nemzetiségi Önkormányzatnak, mivel a helyi Értéktárba is felvették – így értékké vált a program. Károlyi Sándor, a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta: az elmúlt 18 évben számos néptánccsoport, folklorista, illetve zenész lépett fel határon innen és túl. Többek között Szerbiából, Romániából, de Bulgáriából is érkeztek a közel két évtized alatt csoportok.

A Maros-menti Kulturális Találkozót Debreczeni-Kis Helga népzenész nyitotta meg: citerán, kobozon, tekerőn és hegedűn játszik, azonban Apátfalvára csak a citerát hozta. A szentesi lány jelenleg Budapesten tanul a Zeneakadémián, és ha elvégzi, művésztanár lesz belőle. Helga a Fölszállott a páva döntőse is volt. Mint elárulta, már nagyon régóta készült erre a műsorra, de vagy elmaradt, vagy már a korosztályából kiesett, így nem volt kérdés, hogy idén jelentkezik.

– Két összeállítással érkeztem: az egyik egy szatmári válogatás, amely több okból is különleges a citerásoknak, például egy kicsit más hangnemben játszanak ott, mint a megszokott. Készültem egy somogyi cigány összeállítással, de persze Dél-alföldi dallamokat is hoztam –mesélte Helga.  

navigate_before
navigate_next

A citerás lányt Sós Fecó és Hencsy követte, akik nem hagyták, hogy ülve maradjon a közönség. Később Raul lépett fel a kulturális találkozón, amelyet a Károlyi Trió utcabálja zárja majd.