Az állatok nem is kívánhatnának jobb helyet, cserébe eltakarítják a növényzetet, és a tervek szerint turistákat is vonzhatnak a településre.

– Sokkal több növényt esznek meg, mint amire számítottam – mondja Pitvaros polgármestere, amikor megnéztük vele a mostanra körülbelül egy éve a településre került vízibivalyokat. Radó Tibor már 2010-ben is gondolkodott azon, mit lehetne kezdeni a falu melletti vízállásos, nádas területtel, amit az önkormányzat képtelen volt folyamatosan karbantartani.

– A Natura 2000-es besorolás miatt a lehetőségek korlátozottak voltak, ez egy 7 hektáros terület, elképesztő pénzbe került volna folyamatosan vágni, és nem is igazán szabályos. Mórahalmon láttam, hogy vízibivalyokkal oldják meg egy terület növénymentesítését, a saját projektünket a Körös-Maros Nemzeti Parkkal közösen csináltuk meg – tudtuk meg tőle.

Amikor a számukra elkerített területhez érkeztünk, az állatoknak csak a nyomát láttuk, aztán egyszer csak felsejlett egy-egy fekete folt a nádas közepén. A kíváncsi bivalyok végül egészen a karám széléig eljöttek, a polgármester szerint annak ellenére, hogy teljesen szabadon vannak tartva, kimondottan keresik az ember társaságát, elfogadják a nekik beadott táplálékot is.

A 10 fiatal nőstény mellé hamarosan érkezhet egy hím is, a cél ugyanis a szaporítás, és a tejtermelés, feldolgozás is, illetve Radó Tibor abban bízik, hogy turisztikai látványossággá nőheti ki magát a bivalyfarmjuk. Mezőhegyes és Nagyér mellett így hozzájuk is lesz egy plusz indok ellátogatni.

Az állatok azonban egy komoly problémára is rámutattak, mondhatni szó szerint. A lelegelt növényzetből ugyanis kibukkant rengeteg építési törmelék, amit még a 80-as években hordtak erre a területre. Az eltakarításának költsége nagy fejtörést okoz egyelőre a polgármesternek, de Radó Tibor úgy véli, ezt a problémát is kezelni tudják majd valahogyan.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest