Pénteken 103 perces teljes holdfogyatkozás lesz, továbbá a Mars is olyan közel lesz a Földhöz , mint ezelőtt 15 évvel ezelőtt.

Rekordhosszú holdfogyatkozást láthatnak pénteken azok, akik éjjeli baglyoknak számítanak: a NASA szerint 103 percig is tarthat majd az égi jelenség. A kutatók szerint ez lesz az évszázad leghosszabb holdfogyatkozása, ami a ma élő ember számára „egyszeri és megismételhetetlen esemény lesz.”

A Hold péntek este közép-európai idő szerint 19 óra 13 perckor lép a Föld félárnyékába, tehát elkezdődik a félárnyékos holdfogyatkozás, 20 óra 24 perckor pedig belép a teljes árnyékba, ezzel elkezdődik a részleges holdfogyatkozás. A teljes holdfogyatkozás fázisa 21 óra 30 perckor veszi kezdetét, a maximális elsötétedés 22 óra 22 perckor lesz.

Ezekben a napokban ráadásul a Mars is szokatlanul közel került a Földhöz, így aki szemfüles, akár szabad szemmel is megfigyelheti. A vörös bolygó mindössze 57,6 millió kilométer távolságra lesz, és július 27. és 30. között lesz a legfényesebb. Ennél közelebb csak 2003-ban volt a Mars a Földhöz: akkor a két bolygó között csak 55,7 millió kilométer volt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest