Hírek Kiemelt hírek Makó

Közel 80 mázsa búzát gyűjtenek a makói gazdák

A Csanád és Térsége Gazdakör idén is csatlakozott a Magyarok Kenyere elnevezésű programhoz. Ezen a héten a gazdakör székházában várják a terményfelajánlást, amelyet majd a makói malomban őrölnek meg.

A Csanád és Térsége Gazdakör ötödik alkalommal kapcsolódott be a Magyarok Kenyere elnevezésű programba. Szerda délelőtt a makói és térségi gazdáknak mintegy 50-60 mázsányi búzát sikerült összegyűjteni, azonban a hét folyamán a gazdakör székházában lehet majd leadni adományt. Kádár József, a gazdakör elnöke szerint akár 80 mázsányi búza gyűlik össze a nemes cél érdekében. Várhatóan a makói malomban őrlik meg a terményt, amelyet az Összeöntés Ünnepére elszállítják Pécs városába.

Binecz Zsolt első alkalommal csatlakozott a kezdeményezéshez és 150 kiló búzával érkezett a Rákóczi utcai gazdakör székházába. A makói gazda elmondta: a gazdák már korábban megegyeztek, hogy ha lesz ez a program, csatlakozni fognak, ezzel is képviseltetik magukat. Farkas Éva Erzsébet polgármester kiemelte: örömmel vette, hogy Makóról is csatlakoztak a Magyarok Kenyere programhoz, amely még 2011-ben indult – első évben országosan 10 tonna búzát gyűjtöttek, de tavaly több mint 630 tonna adomány takarítottak be.

A Magyarok Kenyerére összegyűjt búzát augusztusban egyesítik: a Központi Kenyérünnep keretében Böjte Csaba ferences rendi szerzetes és Korinek László professzor, a mozgalom elindítója jelenlétében megáldják a megőrölt búzából készült Magyarok Kenyerét, majd szeptember 20-án, a Gyermekek Világnapján, az Adományozási Nap keretében osztják szét a rászorulók között.