Belföld Hírek

Hazaengedték a Marian Cozma haláláért elítélt Sztojka Ivánt

Óriási bulival ünnepelték rokonai és barátai Sztojka Ivánt, aki négy évvel előbb szabadult a Marian Cozma megölésében való részvételért kapott büntetéséből.

A legnagyobb titokban hagyta el a szombathelyi börtönt múlt héten Sztojka Iván – értesült a Bors. Az enyingi férfit a Marian Cozma-gyilkosság miatt ítélték el harmadrendű vádlottként, de megrövidítették a büntetését. Sztojkát egy enyingi szemtanú látta szabadulása után.

– Kérem, ne említsék a nevemet, félek, hogy bajom esik. Sztojka Ivánt múlt csütörtökön engedték ki, de a nyilvánosság nem tudott róla, igyekeztek a legnagyobb titokban tartani. Még aznap megtartották a szabadulóbulit Enyingen. Sztojka azóta jár-kel mindenfelé, mintha mi sem történt volna. Új BMW-je is van. Járt Pesten, Siófokon, jól érzi magát – mondta egy neve elhallgatását kérő tanú.

Marian Cozmát 2009. február 8-án késelték halálra a Patrióta nevű veszprémi szórakozóhelyen. A 26 éves román válogatott kézilabdázót Sztojka barátja, Raffael Sándor szúrta szíven.

Sztojkát harmadrendű vádlottként először 20 év fegyházra ítélték, de másodfokon csak 8 évet kapott testi sértés kísérletéért. Végül a Kúria 2012-ben, jogerősen 13 évre ítélte. Kimondták: abban, hogy Raffael Sándor – aki 18 év fegyházat kapott – meg tudta ölni Cozmát, Sztojkának nagy szerepe volt.

A halálos szúrást ugyanis akkor ejtette a gyilkos, amikor Cozma a falnak szorulva védekezett Sztojka és Németh Győző összehangolt támadása ellen. Sztojka kétszer bele is rúgott a már földön fekvő, halálos sebet kapott emberbe. Sztojka egy házaspár megölése kapcsán is gyanúsított lett, de a nyomozást megszüntették.

A lap kérte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát, erősítsék meg a szabadulás tényét, de a következő választ kapták: – Bármely fogvatartottal kapcsolatba hozható valamennyi adat bűnügyi személyes adatnak minősül, így erről sajnos nem áll mó­domban tájékoztatást adni.

Megkeresték azt az ügyvédet is, aki annak idején a Cozma családot képviselte a tárgyalásokon. Dr. Helmeczy László szerint Sztojka jó magaviselete miatt távozhatott.

– Biztosan kedvezménnyel szabadult, hiszen a büntetés még nem telt le. Fontos tudni, nem Sztojka Iván szúrta szíven az áldozatot, de ha nem állta volna el Németh Győzővel a sportoló útját, talán nem következik be a tragédia – hangsúlyozta az ügyvéd.

A Borsnak nyilatkozott Sztojka Iván védőügyvédje is, dr. Keresztúri Mónika. – Múlt csütörtökön tartották Sztojka Iván meghallgatását a börtönben, és kifogástalan magatartására tekintettel 9 év 5 hónap után, pártfogói felügyelet mellett, a bíró 4 év 5 hónapra feltételesen szabadlábra bocsátotta.

Marian Cozma családja 2012-ben polgári perben 250 millió forintnyi kártérítést kér a gyilkosoktól. Ebből egy bírósági ítélet után 211 millió forint lett, aminek megfizetésére a kézilabdázó halálában felelős öt embert – Raffael Sándor, Németh Győző, Sztojka Iván, P. Gábor és B. Csaba, noha utóbbi kettőt csak testi sértésért ítélték el – köteleztek.

Ebből a pénzből fejenként 42,2 millió forint esik rájuk. De aztán a bíróság új ítéletet hozott, amiben 16 millió forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg. A Cozma család ügyvédje lapunknak elárulta: a mai napig nem láttak egy fillért sem.

– Senkitől semmit nem kaptunk még mindig. Isten tudja, hány végrehajtási lapot kiállítottam már, hátha valamit be tudnánk hajtani. De nem történik semmi. Ahhoz előbb a bűnügyi költséget kéne kifizetnie a bűnösök családjának – mondta a Borsnak dr. Helmeczy László.