Belföld Hírek Kiemelt hírek

A kormány növelné a CSOK összegét a kistelepüléseken

Lázár János a képviselő testületekkel folytatott egyeztetéseken többször hangsúlyozta, hogy szerinte ezzel a lépéssel csökkenthető az elnéptelenedés. Most úgy tűnik, a kormány beemeli ezt a Magyar falu programba.

Gulyás Gergely a Kormányinfón beszélt a Modern Városok Program mintájára épülő, a kisebb települések fejlesztését célzó kormányzati programról, amely most úgy tűnik, a Magyar Falu Program nevet kapja majd. Mint kiderült, ennek a fő irányai már megvannak határozva, a célja az lesz, hogy a falusi életforma népszerű legyen, a vidéki élet semmiképpen ne járjon a kultúra, az életszínvonal, vagy a közszolgáltatásokhoz való hozzájutás terén hátránnyal.

Lázár János a választókerület településein járva többször is kiemelte, hogy az elnéptelenedés komoly gondot okoz a falvaknak, ennek csökkentésére pedig véleménye szerint a CSOK összegének növelése lehetne egy megoldás.

– Én azt gondoltam, ha a CSOK összege növekszik, a használt lakásra adandó támogatás növekszik, az talán vonzó lehet. Ha 6-8 millió forintért lehet venni egy használt házat Makó, Hódmezővásárhely környékén, és ezt a CSOK befedné, magyarul állami támogatással az ember egy falusi házat tudna venni. Nem szégyen azt megmondani, hogy csak 5 ezer fő alatti településeknél van ilyen támogatás. Nekem mindig mániám volt, hogy szerintem ezzel lehetne lendíteni a falvak lakosságán – vetette fel Lázár János a földeáki képviselő testülettel történt egyeztetés során.

Bár konkrét döntés még egyelőre nem született, Gulyás Gergely szerint ez bekerül a Magyar Falu Programba, az 5 ezer fő alatti településeken jelentős, használt ingatlanra is felhasználható növelést tervez a kormány. Kedvezmények várhatók akkor is, ha tájegységi arculatba illő házak épülnek.

Arról is volt szó, hogy az 5 ezer fő alatti településeket két részre osztják majd a népességfogyás mértéke szerint. Ez nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy a gyorsabban fogyó kistelepülések (amelyből Makó térségében is bőven van) nagyobb támogatásra számíthatnak.

A Magyar Falu Programban a kormány a közösségépítésre is nagy hangsúlyt fektetne, így kultúrházfejlesztések, játszótér és sportpályaépítések is lesznek benne.