Ezen a nyáron pályázati forrásnak köszönhetően számos ingyenes táboron vehetnek részt a gyerekek a József Attila Városi Múzeumban. Többek között volt már fényképész, angol, kis régész és fazekas tábor is, ezen a héten pedig a nemezelés rejtelmeibe vezetik be a résztvevőket.

A József Attila Múzeumban hétfőn reggel vette kezdetét a heteik tematikus tábor, a „Nemezbe mondott mesék”címmel. A tábor vezetője Varga Dóra néprajzos, nemezelő. A tábor tervezett programja Benedek Elek által gyűjtött Aranyszőrű bárány c. népmese feldolgozása nemezelt bábok segítségével. A tábor során a gyermekek elkészítik a mese szereplőit és a díszletét, amelyet az utolsó napon ezt előadják.

A díszlethez kartonpapírt és textildarabokat használnak fel, a kartont akril festékkel festik: például a szegény ember háza és a király udvara is így készül el. A mese szereplőit készítik elő nemezből, hímzéssel és más technikákkal, illetve körmönfonások és madzagszövés egészítik ki a bábokat.

A bábok elkészítését végzik, minden gyerek egy-egy testrészt vagy báb-részt készít el, amit utána összevarrnak vagy más módon összeillesztenek. A mesét minden nap többször is elpróbálják az éppen addig elkészült darabokkal. Az egyik gyerek olvassa a mesét, miközben néhányan a bábokat szerepeltetik. A mese összes kellékét csütörtökre elkészítik, pénteki napon saját részre egy övtáskát készítenek, hagyományos nemezmintával a gyereket egy nemeztárgyat, amit hazavisznek magukkal a tábor végeztével.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest