Istók Margit halála előtt megírt végrendeletében mindenét a városra hagyta. Egykori háza rossz állapotba került, azonban a benne lévő ingóságokat a József Attila Városi Múzeum vette át. Ezt a hagyatékot kezdte meg feldolgozni az intézmény.

Istók Margit a híres makói zenepedagógus még halála előtt megírt végrendeletében minden ingóságát, ingatlanját szeretett városára, Makóra hagyta. A szellemi hagyaték kezelője az  1993. március 28-án általa alapított Istók Alapítvány lett, melynek kurátorait, személyesen Margit néni választotta ki, Gilinger Katalin elnök, Hajdu Márta alelnök, Viszmeg Ferencné titkár, Elek Sándorné tag, Németh Rozália tag. Az alapítvány a Bartók Béla Ének – Zenei Általános Iskola kimagasló zenei eredményt elérő tanulóinak, tehetséges zenész növendékek támogatását tűzte ki célul.  A támogatást évente egyszeri alkalommal egy, indokolt esetben több növendék is kaphatja, megosztva. Ezt a nemes elképzelést több mint 20 éve az alapítvány teljesítette is.

 

Ami az egykori házat illeti – amely a József Atilla utcában található -, sajnos az idő vasfoga nem kímélte, nagyon rossz, leromlott állapotba került az elmúlt évtizedek alatt. A benne lévő ingóságot 2013-ban a város a József Attila múzeumnak adta át kezelésre, megőrzésre, feldolgozásra. Abban az évben a házban található bútorok és más értékek állományvédelmi szempontból történő megóvása érdekében gázosítást végeztek. A további gondozása a hagyatéknak abba is maradt. Ebben az évben sikerült anyagi-, és humán-erőforrást biztosítani arra, hogy a házban található értékes tárgyakat megtisztítsuk, konzerváljuk, leltárba vegyünk, későbbi feldolgozás érdekében. A nyár elején kezdődtek meg a munkálatok. A feldolgozás során fantasztikus tárgyak, textilek, kerámiák, étkészletek, használati tárgyak kerültek az intézményünkbe. Így a képen látható: vert csipke terítő, vagy az Istók Margit monogramját ábrázoló drukkoló fa, ékszeres ládika.  A hatalmas hagyaték feldolgozásnak vezetője Börcsök Attila gyűjteménykezelő, aki nagy szakértelemmel, gondossággal és odaadó alázattal végzi ezt a feladatot.

Szikszai Zsuzsanna, a városi múzeum igazgatója elmondta: nagyon bíznak abban, hogy Margit néni nagyon gazdag hagyatékát egyszer eredeti pompájában és eredeti környezetében, az Istók házban ismét bemutathatják a zenebarátoknak és a művészeteket kedvelő közönségnek.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest