Hírek Kiemelt hírek Színes Térség

500 lakos 16.000 vendégéjszaka

Több mint tíz éve fejlesztik a vidéki turizmust Nagyéren, ahol tökéletesen megfér egymással a falusi életérzés a modern technika. Lőrincz Tibor szerint komoly potenciál van a térségben, nagyon még reklámozni sem kell.

– Egy agyonhajszolt, városi életet élő család, vagy egy baráti társaság, ha el akar tölteni egy hosszú hétvégét valahol, akkor nyugalomra vágynak, meg jó ételekre – mondja Nagyér polgármestere, és pont ez az, amit az alig 500 fős település meg tud adni.

Persze hosszú évek munkája van ebben, a képviselő testület még 2006-ban döntötte el, hogy elindítják Nagyért a falusi turizmus útján, mostanra több mint 16 ezer vendégéjszakánál tartanak, ami átlagosan több mint háromszorosa évente a falu lakosságszámának.

navigate_before
navigate_next

 

Minden egy diákszálláshely létrehozásával kezdődött, azóta pedig több ehhez kapcsolódó pályázat is épült erre, így állatsimogató és alkotóház is van, ahol például agyagozni lehet. A kialakított turisztikai attrakciók között békésen megfér a legmodernebb technológia, a költséghatékonyság érdekében napelemek és biomassza kazán van felszerelve. Amikor még gázzal fűtötték a közintézményeket mintegy 2 millió forintba került évente, most bálákkal tüzelnek, így kijön körülbelül 300 ezer forintból.

– A falusi életérzést szeretnénk megtartani, de törekszünk arra, hogy olcsó legyen a fenntartás – fűzi hozzá Lőrincz Tibor.

Szegedről és Makóról igen népszerű a szálláshely, programok is vannak Nagyéren, és a környező településeken is. Ilyen például Tótkomlós a fürdőjével, de Mezőhegyes sincs messze, az árak pedig nagyon barátiak, a diákok szüleinek sem nehéz ezt kifizetni. Évente mintegy 20-30 csoport tölt itt pár napot. Évente mintegy 2,5 millió forint bevételt hoznak a településnek a turisták.

Számukra a pusztába kimenni is élmény, a környéken több olyan őshonos növény van, ami egész Európában csak itt található meg. Most is van folyamatban egy komoly beruházás, mint korábban beszámoltunk róla, 128 millió forintból fejlesztenek.

128 millióból fejleszti a falusi turizmust Nagyér – Makó Híradó

Tíz évvel ezelőtt kezdett az idegenforgalom fejlesztése felé fordulni a település, azóta túl vannak a 15 ezredik vendégéjszakán. Most tanösvényt, kilátót, természetfotózásra alkalmas leshelyeket építenek. A képen a fejlesztés alapkövét teszik le. Nagy Szabolcs – Nagyér – Nem jutottunk volna el idáig, ha nem merünk nagyot álmodni – mondja Nagyér polgármestere.

Ennek a beruházásnak a legnagyobb attrakciója egy hatalmas kémény köré épített kilátó lesz, de tanösvények is lesznek, ahol például pillangókat vagy madarakat lehet megfigyelni. Lőrincz Tibor annak is nagyon örülne, ha megvalósulna, hogy Makó térsége bekerül a kiemelt turisztikai térségek közé, amiről Lázár János beszélt Makó kapcsán.

– Van turisztikai potenciál a térségben, a probléma az, hogy néha számunkra annyira természetes hogy észre sem vesszük, mert benne élünk – vallja Nagyér polgármestere.