Kiemelt hírek Makó

Remekbe szabták a retro szombat délelőttjét

Hűsítő párakapu és hűs üdítők és hideg sör, no meg az árnyék tette kellemessé, a különféle látnivaló pedig izgalmassá a makói retro szombat délelőttjét. Délután jön Szűcs Judith és Zoltán Erika koncertje, a Hagymaház előtt felállított színpadon, este pedig a retro utcabál.

Igazán elképesztő engedelmességet tanúsítottak az ebek a makói kutyaiskola bemutatóján. A jutalomfalatokért a kutyusok szinte mindenre képesek voltak, azaz pontosan azt a parancsot hajtották végre, mint amit kaptak – vagy nem, de hát volt olyan, gazdi-kutyus párok, mely csak nemrég óta járt kutyaiskolába és persze az ebeket is zavarta, ha éppen napos helyen kellett magukat produkálniuk.
Mert, bár délre már gomolyogtak az égen a felhők, ám a napsütés délelőtt szinte zavartalannak bizonyult és ez hozta magával a 30 fok feletti meleget. A hősék ellen felállított párakapu természetesen a legkisebbeket vonzta leginkább. Míg a nagymamák legfeljebb csak átsétáltak alatta, a legkisebbek aláálltak, hogy valóban lehűljenek.

A kicsik számára talán legérdekesebb kiállítás azonban árnyákban volt látható, hiszen a Hagymaház aulájában a belépő szinte azonnal Süsübe és a királyfiba botlott. A hatalmas egyfejű nem volt egymaga, hiszen jelen volt: Mirr-Mur, Sebaj Tóbiás, a Nagy Ho-ho-horgász és a legsikeresebb magyar rajz- és bábfilm mesehősök, akik előtt nem csak a legkisebbeket örökítettek meg az szülők vagy a nagymamaműk, de a felnőttek is pózba álltak előttük.

Rajzolós, kézműves programot kínáltak a makói máltaisok és a Ma-FI-A is, az utóbbinál ráadásul kalapos lányt, vagy akár autót is lehetett hajtogatni. Aki igazi régi járművekre volt kíváncsi, az a Hagymaház kávézója oldalánál nézhette meg a régi Wartburgot, a Citroent, vagy a különféle motorbicikliket, s az elmaradhatatlan piros Trabantot. Ez utóbbi gazdája, Kispéter István nem csak a járművét hozta el a retro szombatra. Nekem is voltak régi tárgyaim, édesapámtól is maradt rám jó néhány, illetve vásárokra is jártam, hogy gyarapítsam a gyűjteményemet. Ezt a hanglemezből készített süteményestálat például a feleségem kapta ajándékba – árulta el. Persze kedven pirosra festett Trabantjával érkezett, melyet mindig alaposan megnéznek. Idehaza ebben a színben nem került forgalomba ez a négykerekű, de az egykori NDK-ban futott belőle ilyen is – árulta el.
Hallgassa meg, mit mond az autóról:

De voltak itt régi rádiók, bontatlan 30-40 éve csomagolt cigaretták, rózsaolaj, operalemezből hajtott süteménykínáló, rézmozsár, annak idején 54 forint 50 fillérbe került, felhajtható ülőkéjű szék, telefon, malacpersely, játékautó és sok minden más.
Az egyik legérdekesebbnek a talán az ’50-es évekből vagy a ’60-es első feléből származó, működőképes gázpalackkal üzemelő gáztűzhely illetve a kemping gáztűzhely bizonyult. Az előbbin először kávé készült hogy azt korabeli kemping alumínium pohárból fogyasszák el, majd egy békebeli palacsintasütő is előkerült és munkába is állt.

– Érdekelnek a régi dolgok, tárgyak, van egy 1964-es Pannónia T5-ös ás egy 1958-as D Csepelem is – mondta Szántó János, a gyűjtemény tulajdonosa. Azonban nem csak a járműveket, de gáztűzhelyeket is elhozta a retro szombatra. – Vannak családok, akik nem akarják használni de kidobni sem a régi tárgyakat, s mert tudják, hogy gyűjtöm azokat, gondolnak rám. Ezt a tűzhelyet is lerakták a házam elé, mert tudták, hogy értékelni fogom. Az alumínium bögréket például két 83éves nénitől kaptam, ők akkor ittak belőlük, amikor kapálni mentek – mondta.

navigate_before
navigate_next

A József Attila Városi Könyvtár a csodálatos ’20-as éveket idézte meg játékos rejtvényekkel és érdekességekkel. Persze a legkisebbek remekül szórakoztak a különféle kültéri játszóeszközökön, de a legnagyobb slágernek számukra mégis a léggömb bizonyult.

Délután először a Legényanya című filmet vetítik a moziban, majd fél 3-kor diafilmes matinén nosztalgiázhatnak a szülők és ámulhatnak a mai gyerekek. Aki csak délután megy ki a Hagymaházhoz, a nem maradt le a délelőtti látnivalókról (de a kutyaengedelmességi bemutatót és a bűvészműsort már ne várja), viszont fél 4-től megnézheti a Ritmus Tánc- és Fitnesz Stúdió fellépését, ámulhat Domján Zoltán koktélbemutatóján.

5-kor kezdődik a Volt egyszer egy táncdalfesztivál című nosztalgikus műsor, 6-kor áll a színpadra Szűcs Judith, majd 7-kor Zoltán Erika. A retro szombatot az este 8-kor kezdődő utcabál zárja, ha az időjárás felelősök is úgy akarják.