Belföld Hírek

Büntetést kaphatnak a fizetésemelésre nemmel szavazó MSZP-sek

Elnökségi ülésen veszi napirendre az MSZP azoknak a képviselőknek az ügyét, akik a frakciófegyelmet felrúgva nemmel szavaztak a képviselői fizetésemelést biztosító javaslatra – írja a Magyar Idők. Mint a pártelnök fogalmaz, „olyan nem lehet, hogy valamivel egy képviselő nem ért egyet, de a fizetésemelést muszáj hazavinnie”.

Hosszasan magyarázkodik a tagsághoz írt levelében az MSZP elnöke, amiért a szocialisták is megszavazták az országgyűlési képviselői juttatások emelésével kapcsolatos kormánypárti előterjesztést. A Magyar Idők birtokába jutott dokumentumban Tóth Bertalan azt hangoztatja: a Fidesz „csapdát” állított azzal, hogy összekötötte a képviselői fizetések emelésének ügyét a képviselőcsoportok költségvetési támogatásával.

Ezért ha nem szavazzák meg a javaslatot, a MSZP-frakció működési költségvetési kerete évi 55, a vidéki irodákra fordítható havi összeg pedig 53 százalékkal csökkent volna, ami Tóth állítása szerint vidéki jelenlétük teljes megszűnéséhez vezetett volna.

– Ha nem tettük volna, a Fidesz végrehajtotta volna az eredeti tervét – írta a pártelnök, elismerve, hogy kifejezetten jól jártak ahhoz képest, hogy „csapdába” csalták őket. „Az így szavazásra bocsátott indítvány alapján az országgyűlési képviselőcsoport nem kevesebb, hanem összességében 84 százalékkal több pénzből tud gazdálkodni, ami a társadalomszervezői és az irodahálózat működtetésével lényegesen nagyobb teret ad a politikai építkezéshez” – írta.

Tóth Bertalan beszámolt arról is, hogy a szavazás előtt az MSZP-frakció valamennyi tagjával egyeztetett, és „mindenki egyetértett velem abban, hogy a párt túléléséhez szükséges nehéz döntést meg kell hozni”.
– Ezek után számomra is meglepetés volt a tanúsított szavazási magatartás, és tanulság a jövőre nézve – írta az elnök, megköszönve Bangóné Borbély Ildikónak, Harangozó Tamásnak, Hiszékeny Dezsőnek, Molnár Zsoltnak és Varga Lászlónak, hogy „felelősségteljesen, a párt érdekét szem előtt tartva, a megbeszéltek szerint jártak el, és igennel szavaztak”.

Levele végén Tóth meglehetősen homályosan, mégis egyértelműen büntetést ígért a nemmel szavazó vagy nem szavazó MSZP-s képviselőknek, ami azért is érdekes, mert ő maga sem volt jelen a voksolásnál. „A július 30-i elnökségi ülésünkön meghozzuk azt a döntést, amely a szolidaritásról és a tisztességről szól. Mert olyan nem lehet, hogy valamivel egy képviselő nem ért egyet, de a fizetésemelést muszáj­ hazavinnie” – jelentette ki az elnök a renitensekről, azaz Mesterházy Attiláról, Molnár Gyuláról, Szabó Sándorról, Tóbiás Józsefről, Hiller Istvánról, Gurmai Zitáról, Korózs Lajosról és Kunhalmi Ágnesről.