Hírek Kiemelt hírek Makó

Nem csak egy könyvtár lesz az új Makovecz-épület

Lázár János és Farkas Éva Erzsébet közösen járta be az építkezést, amelyen már jól látszódnak a Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész stílusjegyei. A térség országgyűlési képviselője szerint az új épület egyszerre lesz hagyományos és modern.

– Nem csak egy új könyvtárat, hanem egy közösségi, közművelődési helyszínt is kap a 2,6 milliárd forintos beruházással Makó – fogalmazott a polgármester az építkezés bejárása után.

Farkas Éva Erzsébet kiemelte: 1800 négyzetméteren áll majd a makóiak és a térségben élők rendelkezésére, és az eddigiektől eltérően végre egy épületben, méltó helyre kerülhet a gyermek és a felnőtt könyvtár is. Maga az intézmény pedig továbbra is azt bizonyítja majd, a Makovecz-örökség Makó kitörési pontja.

A polgármester arról is beszámolt, hogy a kivitelezés a terveknek megfelelően halad, a könyvtárnak január közepéig kell elkészülnie, ezután következhet a műszaki átadás és a költözés. Az ünnepélyes átadását Makó újratelepítésének 320. évfordulóján, 2019. május 7-én tervezik.

navigate_before
navigate_next

A beruházáshoz nemcsak az új épület kapcsolódik, hanem a Deák Ferenc utca rehabilitációja is, sőt ide sorolható a makóiak által nagyon kedvelt piac felújítása mintegy 300 millió forintból.

Lázár János kiemelte, annak különösen örül, hogy a belvárosi parkolás is megoldódik Makón, ugyanis 350 új parkolóhelyet is kialakítanak. Összességében a beruházás mintegy 15.000 négyzetmétert érint. A Makovecz-örökség ápolására fordított források pedig a turisztikai szolgáltatások fejlődésének is jót tesznek.

– Ezek milliárdos, az adófizetők pénzéből megvalósuló beruházások, aminek a célja, hogy Kelet-Magyarországon Makó városa egy turisztikai szolgáltatási és szellemi központ legyen. A kormány számára kiemelten fontos, hogy az itt élők megfelelő képzésben részesüljenek, a 21. században versenyképes tudással rendelkező makóiak legyenek a közösségben, ennek feltétele a megfelelő tudásinfrastruktúra. – mondta el Lázár János, hozzátéve, hogy a városvezetés az új épületben egy modern kulturális és információs technológiai központot képzel el.

A térség országgyűlési képviselője szerint az új könyvtár egyszerre lesz hagyományos és modern, hiszen egyrészről hű marad a hazai építészeti hagyományokhoz, másrészről a 21. századi technológia használatával könnyen fenntarthatóvá válik a működtetése.

Lázár János azt is hozzátette, jelenleg azon dolgoznak Makó polgármesterével, hogy szeptemberben, amikor a kormány tárgyal a kiemelt turisztikai övezetek kibővítéséről, ezek közé Makó és térsége is bekerülhessen. Mindez azért lenne fontos, mert ha sikerül, akkor a turisztikai célú beruházások (szálloda, panzióépítések) akár 70 százalékos állami támogatásban is részesülhetnek.