Tavaly első alkalommal szervezték meg a József Attila Városi Múzeumban a régész tábort, amely nagy sikert aratott. Idén már két alkalommal is kutatókká válhatnak a kicsik és a nagyok.

Bár a makói múzeumban nincsenek ásatásokon talált eszközök – a régészeti tárgyakat a szegedi Móra Ferenc Múzeum őrzi -, a makói gyerekek közül sokakat érdekel a régészek világa. Tavaly első alkalommal hirdettek ilyen tematikus tábort, amely akkora népszerűségnek örvendett, hogy idén kétszer is megtartják. Csengeriné Szabó Éva, a múzeum régésze elárulta: az első foglalkozásra 20 gyermek jelentkezett, az augusztusi nyári elfoglaltságra pedig visszatérő táborozók érkeznek majd. Ezen a héten a régészetről általánosan tanulhatnak a kicsik és a nagyok, augusztusban pedig a középkorba kalauzolja el a résztvevőket.

– A gyerekek megismerkedhettek a leletek útját egészen a földtől a kiállítási vitrinekig, beleshettek a régészek munkájába: milyen eszközöket használnak, és hogyan zajlik az ásatás. A mai naptól kezdve a hét végéig tematikus napok lesznek – fogalmazott a régész. Kedden az őskorral és az ősemberek mindennapjaival ismerkedtek meg a táborozók, de a bronzkori temetkezésekről és eszközökről is többet tudhattak meg. A római katonaságról és polgári életről tanulnak majd, illetve ha az időjárás is engedi, a tábort egy apátfalvi kerékpártúrával zárják.

Horváth Nelli első alkalommal vesz részt a táborban. A 12 éves kislány elmondta, már tanultak az ős-, új-, közép- és jelenkorról is az iskolában, így voltak ismerősök dolgok már a táborban.

– Örülök, hogy itt lehetek, mivel több dolgot megtudhatok a régészetről is. Már az iskolával voltunk a bronzkori kiállításon is – mesélte Nelli. – Nagyon jó csontot keresni is, de tegnap például cserépedénydarabokat kutattunk tesómmal, amelyet aztán összeragasztottunk. Az egy picit nehéz volt, de közös munkával sikerült összeállítani.

A tábor az “EFOP-1.5.3-16 Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben – kedvezményezett térségek – Értékközvetítés a Makó-térségi közösségekben” c. Európai Uniós projektnek köszönhetően teljesen ingyenesen valósul meg.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest