Hírek Kiemelt hírek Térség

Nem oszlott fel a palotai testület, de két képviselő lemondott

Az egyértelműen politikai megfontolásból indított puccskísérletnek csak a kiötlője nem vállalta a felelősséget miután leszavazták a javaslatot a képviselők.

Debreczeni István a júniusi testületi ülésre érkezve nyújtotta be az előterjesztést, amely alapján most a képviselő-testület feloszlatásáról szavaztak. Amennyiben többséget kap a javaslat, azt jelentette volna, hogy alig egy évvel az előző időközi önkormányzati választás után, és alig egy évvel a kötelező választás előtt, újra időközi önkormányzati választást kellett volna tartani Csanádpalotán.

Mindezt úgy, hogy körülbelül fél évvel ezelőtt a település még csődhelyzetben volt, amelyből kormányzati segítség nélkül nem is tudott volna kimászni. A közvetlen veszély elmúlt, most már „csak” komoly költségvetési fegyelemre van szükség, és Csanádpalota újra fejlődési pályára állhat.

Az adósságrendezési eljárás lezárult, minden fillér tartozást visszafizetett a település, e mögött azonban nagyon komoly munka áll, rengeteg lemaradást kellett bepótolni. A képviselő-testület nagyobb része ezt megértette, és segíteni próbálták azt, hogy kimásszon a bajból a település.

A képviselő-testület feloszlatása jelen helyzetben egyetlen embernek állt politikai érdekében, Debreczeni Istvánnak, aki a korábbi időközi önkormányzati választáson vereséget szenvedett Nyergesné Kovács Erzsébettől.

Hogy mennyire korrekt közvetlenül a romok eltakarítása után hátba támadni azt, aki visszavezette rengeteg munka árán a települést a normális útra, azt mindenki döntse el maga, az előterjesztés benyújtásra került, Debreczeni István pedig valószínűleg az elsők között jelentette volna be az igényét a polgármesteri pozícióra (mint ahogyan szinte biztosan megteszi ezt 2019-ben is majd).

A képviselők többsége azonban nem állt mellé, 4:3 arányban nem támogatták a javaslatát, így nem oszlott fel a testület. Nem kérdés, a múltat, a jelent, és a jövőt tekintve is így járt legjobban Csanádpalota, hiszen jövőre így is, úgy is lehet választani.

Az elkezdett munka befejezésére szavazott Hajas Lászlóné, Erdélyi Sándorné, Perneki László alpolgármester, és Nyergesné Kovács Erzsébet polgármester is.

Az újabb időközi választást viszont Debreczeni István, Vetró Józsefné és Jancsik Zoltán. Utóbbi kettő – még ha személyes sértettségből is döntöttek így – becsületükre váljék, miután nem sikerült megszerezni a többséget a tervhez, azonnal bejelentette, hogy lemond képviselői mandátumáról.

A nagy puccskísérlet kiötlőjének azonban eddig nem fordult meg a fejében, hogy felelősséget vállaljon a folyamatos feszültségkeltésért és provokációért, amelynek egyértelműen politikai szándékai állnak a hátterében. A képviselő-testület feloszlatására tett javaslatával nyilvánvalóvá tette, nem akar együttműködni Nyergesné Kovács Erzsébettel, ahhoz azonban már nem volt elég bátorsága, hogy felálljon és benyújtsa lemondását.

A két lemondott önkormányzati képviselőt a korábbi választáson a testületbe be nem került jelöltek közül pótolják, a megszerzett szavazatszám szerinti sorrendben.