Kiemelt hírek Makó Színes

A hét embere: Kiss Istvánné

Kiss Istvánné Ibolyát nemcsak a Makói Magán Zeneiskolából ismerhetik a növendékek és szüleik, hanem különböző kézműves piacokról is. A Napfonat Horgolmányait nemcsak helyben, de már országosan is ismerik.

Honnan jött a horgolás?

– Nagyon szeretek horgolni és kézimunkázni. 7 éves korom óta tudok kötni, de most nagyon rászoktam horgolásra. Autók visszapillantóira készítek díszeket: angyal- és pillangóformákkal dolgozok és ezen belül a színekkel játszom. A szlogenem is az, hogy Játék a színekkel. Bár már sokszor megkérdezték már tőlem, hogy miért csak ezekkel a formákkal dolgozom, de erre mindig azt válaszolom, mert ez lehetőséget ad arra, hogy többféle színt kipróbálhassak.

Mit kell tudni a Napfonat Horgolmányairól? Honnan jött az ötlet?

– A termékeimet ajándékként, autók visszapillantó tükreire, gyerekszobába díszként és gyűjtőknek szoktam ajánlani. A visszapillantó tükördísz ötelte onnan jött, hogy láttam az autókban igényesebb és picit igénytelenebb dekorációkat is. Más volt az ötletadó, úgy tudnám megfogalmazni, hogy egy ajándékba adott pillangó és és egy vásárolt angyal véletlenszerű találkozása volt. Egy férfinek és a családjának adtam ajándékul pillangót és a férfi feltette a visszapillantóra egy később vásárolt angyallal közösen. Annyira megtetszett, hogy elhatároztam, ilyet fogok csinálni. Most már olyan anyagokkal is dolgozok, amely nemesfémekre hajaz.

Mennyire időigényes ilyen díszeket elkészíteni?

– Nagyon. Az angyal-, illetve pillangóvariáció csomagolással együtt olyan 5-6 óra alatt van meg. Igazából az ára nem tükrözi a munkát. Ilyen aprólékos, finom munkákat nem nagyon készítenek már, mivel főleg elnagyolt, rusztikus dolgok népszerűek a fiatalok körében. Én azért csinálok ilyeneket, mert tudom, hogy egyszer sikeres lesz – sőt, már is az. Azonban aprólékos, finom munkákat nagyon-nagyon nehéz fellelni már, mert kevesen foglalkoznak velük. Egy vásárban odajött hozzám egy család, ahol a családfő mesélte, hogy már mindenkinek van ilyen dísze, most már ő is rászánja magát. Megkérdezte tőlem, hogy tudja-e, hogy divatba jöttem. Azt feleltem, hogy igen.

Milyen díszek alkotják a Napfonat Horgolmányait?

– A gyerekek nagyon kedvelik a baglyokat, de a Napfonat kabalának választottam a bálnafigurát. Ezek kulcstartó és gyöngyös formában is megjelennek, de autóba, gyerekszobába vagy táskára is szokták tenni. A nagyobb horgolt tárgyakkal játszani szoktak a kicsik. 

Külföldön is jártak már Napfonat díszek?

– Makón már nagyon sok helyen láttam a munkám, ami jól esik. De Spanyolországba, Olaszországba és Angliába a lányom révén már eljutottak alkotásaim – például a tanárainak, ismerőseinek vitt ki. De e-mailen is kerestek már fel külföldiek, például szerencsepillangót is kértek tőlem. 4 éve foglalkozok ezzel, már nagyon sokan írtak nekem Magyarországon belül és külföldről egyaránt.

Melyik a kedvenc, melyik nőtt a szívéhez?

– Mindet nagyon szeretem készíteni. Szeretek pillangókat, angyalokat, bálnákat horgolni. Gondolkoztam már azon, hogy bővítem a repertoárt, de nem szeretném magam elaprózni, inkább ezeket szeretném a tökélyre fejleszteni, hogy még jobban menjenek. A későbbiekben szeretnék nemesásványokkal is dolgozni, díszíteni a műanyag és fémgyöngyök helyett. Mindig fejlesztek, jönnek az inspirációk. Például a fotósom, Lóczi Gábor által született meg a gravírozott autómárkás dísz, ez is kedvelt forma a fiatal körében.

Milyen terveket szeretne megvalósítani a közeljövőben?

– A színekkel szeretnék játszani. A napokban arra gondoltam, hogy óriási választékot szeretnék felállítani. Régen az volt a baj, hogy nem volt készletem, most ilyen problémám nincs. De szeretném megmutatni egyszerre megmutatni az összes Napfonat tárgyart egy bemutató keretén belül – ez a tervem, ha valaki ad neki helyet.