Kiemelt hírek Makó Színes

A vasút tette naggyá a makói vöröshagymát

Állomás téri nappal egybekötött vasutas napot tartottak Toldi János önkormányzati képviselő városrészében. Az eseményre ellátogatott Lázár János országgyűlési képviselő is, akinek szívügye a közlekedés.

Fontos közlekedési vonal volt a makói: az 1800-as évek végétől nemzetközi és hazai forgalmat is bonyolított a vasútállomás, közel másfél millió utas fordult meg ezen a helyen. A szombati vasutas és Állomás téri napon erről is többet megtudhattak az érdeklődők. A kiállítást maga az állomásvezető, Szlama Benedek állította össze. A tárlatot Lázár János, a térség országgyűlési képviselője is megnézte, illetve plusz információkat tudott meg a makói állomásról. Az állomásvezető azt is elárulta: ha nem épül meg ez a vasútvonal, a makói vöröshagyma sem jut el Európába.

Lázár János hangsúlyozta, nagyon érdekli a közlekedés, azon belül is a kötött pályás. Ezért is tartja fontosnak, hogy megvalósuljon Szeged és Hódmezővásárhely között a tram-train. Hozzátette, ha az elővárosi vasútvonal beválik, akkor nem kizárt, hogy Makó és Szeged között is megépüljön. Azonban ehhez fejleszteni kell a jelenlegi hálózatot, mivel most csak 60 kilométer/óra sebességgel tud közlekedni a vonat Makó és Újszeged között.

navigate_before
navigate_next

A vasúttörténelmi és makett kiállítás mellett az Állomás téren zajlottak a programok: a délelőtt folyamán egymást váltották a helyi tehetségek – többek között bemutatkoztak a Ritmus Tánc- és Fitnesz Stúdió ugráló köteles növendékei, de a Makó Budó Klub taek-wondo szakosztály is tehetségei, illetve Debreczeni Anikó és Gábor testépítők is. Délután is remek programokkal várják a kilátogatókat: Toldi János elárulta, helyi és térségi fellépők is érkeznek még, este pedig diszkó lesz – kifulladásig.

A rendezvény az Európai Szociális Alap támogatásával az EFOP 1.5.3 -16 – 2017 -00037 számú “Értékközvetítés a Makó-térségi közösségekben” című projekt keretében valósult meg.