Kék hírek Ország-világ Térség

Vádemelés lett a vége az embercsempészésnek

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt azzal a két szerb férfival szemben, akik idén áprilisban négy szerb személynek nyújtottak segítséget ahhoz, hogy Szerbiából Magyarországra jussanak.

A vád szerint az elkövetők idén április 20-án, hajnal két óra körül, a röszkei határátkelőnél, a szerb oldalon történt ellenőrzés után, beléptek Magyarország területére egy kisbusszal. A járműben a két vádlotton kívül négy szerb személy utazott, köztük két gyerek. A kocsit vezető vádlott a járművel azelőtt megállt, hogy a magyar oldalon az útlevélkezelés megtörténhetett volna, ekkor a másik vádlott és a többi utas kiszálltak a járműből. A kocsit vezető vádlott ezután szabályosan belépett az ország területére, és egy közeli benzinkútra ment. A másik vádlott a négy személyt átvezette a határátkelőn úgy, hogy kikerülte az útlevél-ellenőrzést. A négy szerb személy korábban túllépte a Magyarországon, így az Európai Unió területén való jogszerű tartózkodás időtartamát, ezért beutazási és túltartózkodási tilalom miatt az ország területére nem voltak jogosultak belépni.

A négy személyt és az őket a határon átkísérő vádlottat egy ismeretlen elkövető a benzinkútra szállította, ahol a kisbusszal várakozó vádlott felvette őket a járműbe. Amikor a vádlott el akart indulni, a rendőrség megállította a kisbuszt, és ellenőrizte a benne tartózkodókat.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség az előzetes letartóztatásban lévő vádlottakat az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja. A kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt az ügyészség börtönbüntetés kiszabását, és a vádlottak Magyarország területéről történő kiutasítását indítványozza. A vádlottak bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.