Óföldeákon fejezte be Lázár János a választókerület polgármestereivel és képviselő testületeivel az egyeztetés sorozatot. A falu jövőjéről nem csak beszéltek, hanem meg is nézték azt.

Óföldeák a választókerületnek azon a felén van, amelynek nagyon jót tett az M43-as autópálya megépítése, derült ki a testületi ülésen. A városokba gyorsan el lehet jutni, ezért a falut kevésbé sújtja a lakosságszám csökkenés, az üres házakba rendre költöznek új lakók a városokból. A romos házak aránya is jóval kevesebb, a falu összességében egy kicsi, de élhető település.

Persze tennivaló itt is akad számos, mondta el a térség országgyűlési képviselőjének Simonné Sinkó Erika polgármester. A Maroslele és Óföldeák közötti út például nagyon rossz állapotban van, annyira, hogy az már a buszközlekedést is veszélyezteti. Lázár János azt javasolta a polgármesternek, ez ügyben írjanak egy közös levelet a Magyar Közútnak, amelyben jelzik a helyzet súlyosságát.

Óföldeáknak jelenleg használható művelődési háza sincsen, ez az egyik legrégebbi vágya a településnek. Erre a célra egy régi Návay kúriát szeretnének felújítani, a költség azonban több mint 300 millió forint lenne. A testületi ülésen viszont az is kiderült, hogy a falu összes bevételét elviszi a működési költség, saját maguk így fejleszteni egyáltalán nem tudnak.

Nagy öröm viszont, hogy a település egyedülálló erődtemplomának felújítására kapott az egyház a kormánytól 83 millió forintot. Simonné Sinkó Erika elmondta, bár ez az épület nem az önkormányzaté, de legalább annyira szereti mindenki mintha a sajátja lenne.

A testületi ülés után Lázár János és a képviselő testület tett egy rövid sétát a településen, megnézték a művelődési háznak szánt Návay kúriát, és a felújítás előtt álló erődtemplomot, valamint az emlékházat is. A térség országgyűlési képviselője végül röviden értékelte a választókerület bejárása alatt a településeken szerzett tapasztalatokat.

– Végigjárva a településeket az volt a legfontosabb tapasztalat, hogy ahol a falu, város képviselői, polgárai készek az együttműködésre, félre tudják tenni a pártviszályt, ott van lehetőség fejlődésre. Ahol viszont a vita felütötte a fejét, ott nem megy a település előre. Sajnos mindkettőre láttam példát. – vázolta fel röviden Lázár János, elkerülendő példaként említve Hódmezővásárhelyt és Csanádpalotát. Utóbbi településen ugyanis az után, hogy a kormány csődtől mentette meg a települést, elképzelhető, hogy két év alatt három önkormányzati választást tartanak.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest