Hírek Térség

Gyors eljárás három ügyben az új törvény segítségével

A július 1-től hatályos büntetőeljárási törvény lehetővé teszi, ha a vádlott a tárgyaláson beismeri a vádban szereplő bűncselekményt, és a bíróság végzésben elfogadja a beismerést, akkor további bizonyítás nélkül, a vádlott vallomása és a nyomozati iratok alapján, ítélet hozható – írja közleményében a Csongrád Megyei Főügyészség.

Ezen új lehetőséggel élve a múlt héten több ügyet gyorsan, hosszadalmas bizonyítási eljárást elkerülve, ítélettel be tudott fejezni a bíróság.

A Hódmezővásárhelyi Járási Ügyészség egy fiatalkorú elkövetővel szembeni vád kapcsán járt el a Hódmezővásárhelyi Járásbíróság előtt. A vádlott 2017 januárjában nyolc ingatlanra rajzolt grafitit és ezzel összesen 145.000 forint összegű kárt okozott. Az ügyészség falfirka elhelyezésével elkövetett rongálás vétsége miatt emelt vádat ellene, és számos tanú kihallgatását indítványozta. A vádlott a tárgyaláson beismerte a bűncselekményt, így a tanúkat kihallgatni nem kellett, az ügyet azonnal be tudta fejezni a bíróság. A vádlottat a bíróság, a beismerő vallomás súlyának megfelelően, az ügyészi indítvánnyal egyezően, közérdekű munka büntetésre ítélte.

A Hódmezővásárhelyi Járási Ügyészség vádat emelt egy negyvenhét éves férfival szemben, aki 2017 augusztusában egy hódmezővásárhelyi, lakatlan ingatlanba betört, ott magához vett egy kést, majd lefeküdt az egyik ágyba, és elaludt. Az ügyészség szabálysértési értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás vétségének kísérletével vádolta az elkövetőt. A férfi a nyomozás során tagadott, a tárgyaláson azonban beismert, a bíróság a beismerését elfogadta. Így az ügy ebben az esetben is egy tárgyaláson befejeződött. A férfit a bíróság közérdekű munka büntetésre ítélte, ügyész indítvánnyal egyezően.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség egy negyvenegy éves férfival szemben emelt vád miatt járt el a Szegedi Járásbíróság előtt. A férfi 2017 szeptemberében, Kisteleken, egy 190.000,- Ft értékű segédmotorkerékpárt lopott el. Az ügyészség kisebb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt emelt vádat ellene, a vádlott a bíróságon bűnösségét beismerte, így a bíróság a beismerő vallomás és a nyomozás iratai alapján hozott ítéletet. A férfi közérdekű munka büntetést kapott.

Mindhárom ítélet elsőfokon jogerőre emelkedett.