Hírek Kiemelt hírek

A makói szivattyútelep is megújul egy nemzetközi projektnek köszönhetően

A magyar-román árvízvédelmi projektben a Maros határvízi szakaszán végeznek fejlesztéseket. A beruházás nemcsak az árvizek kockázatát csökkentheti, a belvizek elvezetésében és az öntözésben is fontos szerepe van.

A több mint két és fél millió euróból megvalósuló projektben a makói szivattyútelep töltéskeresztező műtárgy rekonstrukciójára is sor kerül, amely 1962-ben épült. Korából adódóan mostanra szükségessé vált a felújítás, hiszen megépítése óta minden felesleges víz ezen keresztül lett átvezetve a Marosba. Az árvízkockázat mellett a mezőgazdaságban is fontos szerepet játszik ez a projekt, hiszen ezzel gyorsabban tudják elvezetni a belvizeket is, továbbá az öntözésért is felel a műtárgy.

A jelenlegi vasbeton nyomócsövet teljesen kicserélik, amellyel megszűnnek majd a dilatációs és szivárgási problémák, helyét egy acélcső veszi át, 30 centiméter vastag vasbeton köpennyel. Egy 50 méter hosszú szivárgás gátló résfalat is építenek. A kezelőtornyot is átépítik, mivel jelentős elmozdulások, repedések keletkeztek rajta, a nagymértékű süllyedés miatt a helyreállítás helyett egy új, statikailag megfelelően méretezett, cölöp alapokra helyezett vasbeton szerkezetű kezelőtornyot építenek. A mostani torony és a bejáróhidat pedig teljes mértékben elbontják. Lecserélik az elzárószerkezetet is, mivel a zsilip kapuja elavult, és a kezelőtorony mozgásából következően a záróképessége nem tökéletes, helyette egy, a kor műszaki színvonalának megfelelő vízoldali elzárószerkezet kerül kialakításra.

A projekt eszközbeszerzéseket is tartalmaz, amely az árvízi modellezésben, a térképek megjelenítésében is segít. Ennek köszönhetően árvízi kockázatelemzés könnyebbé válik majd. A romániai oldalon 2,3 kilométeren felújítják az árvízvédelmi falat Aradnál, 225 méteren pedig a partvédelmet javítják.