Hírek Kiemelt hírek Térség

2 milliárdot kapott a megye vidékfejlesztésre

Juhász Tünde, Csongrád megye kormánymegbízottja Szabó Lajos, mártélyi gazda gazdaságában járt. Az állatokkal foglalkozó Lajos a Vidékfejlesztési Program által közel 500 millió forintos pályázati támogatást nyert.

Csongrád megyében eddig 21 fiatal gazda, illetve sertésekkel és szarvasmarhákkal, valamint gyümölcstermesztéssel foglalkozó vállalkozó részesült pályázati forrásban a Vidékfejlesztési Programból – olvasható a Promenádon. A megyébe több mint 2 milliárd forint támogatás érkezett, csak júniusban mintegy 261 millió forint. A pályázók támogatási-, illetve kifizetési kérelmeinek ügyintézését a Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztálya végzi.

Szabó Lajos 25 éve mezőgazdasági vállalkozó. 2016-ban adott be egy pályázatot egy új istálló építésére, amire összesen 496 millió forintnyi pályázati támogatást nyert.  – Az istállóban fejőrobotok lesznek, amik által a tehenek 0-24 óra között önállóan el tudják látni magukat. Ez a komfort, a hatékonyság és a munkaerőpótlás szempontjából is előnyös – ismertette a gazda.

A sikeres pályázó szerint muszáj lépést tartani a korral, ugyanis a költségek egyre növekednek, de például a tej felvásárlási ára ugyanannyi, mint 10-15 éve. Éppen ezért újságírói kérdésre úgy fogalmazott:„ha nem lenne a támogatás, két-három év múlva bezárnék”.

Jelenleg 170 tejelő tehénnel és azok szaporulataival gazdálkodik, a beruházás után azonban 400-ra szeretné emelni a tehenek számát. 

– Ez a gazdaság kuriózumnak számít a megyében – indokolta a látogatás apropóját Juhász Tünde. Hozzátette, a jövőben is segítik pályázati támogatásokkal az agráriumból élőket, többek között az ökológiával és borászattal foglalkozókat.

Véleménye szerint örömteli, hogy támogatják a fiatal gazdákat, az azonban probléma, hogy a 40 éven aluli mezőgazdászok száma mindössze 6 százalék. – Szabó Lajos tehenészete azonban kiváló példa arra, hogy a mezőgazdaságban még van ambíció és jövő – mondta még el a nemrég újra kinevezett kormánymegbízott.