A cigányok értékes kenyere, a Jobbik csődje, megbírságolt mecsetbojkott, a népzene mélységei. Szombati koffeinbomba: a legforróbb, legpikánsabb és legédesebb hírek kistérségből és nagyvilágból.

MH-lapszemle

Hagyomány

A cigányok értékes kenyere.

A kelt bodag, a cigányok kenyere bekerült a Csongrád Megyei Értéktárba a szegedi halászlé, a csíramálé, a vásárhelyi túrós lepény mellé, a népi ételt már a gasztrobloggerek is fölfedezték – írja a Delmagyar.hu.

„A receptet Károlyi Sándor felesége diktálta le, ez alapján írtam. Azért tartottam fontosnak, hogy felvegyük az értéktárba, mert a cigányok hagyományait rajtuk kívül kevesen ismerik. Azt, hogy vágni nem lehet, csak törni, szerintem azért mondták, hogy kés ne érjen hozzá – mondta lapunknak Vargáné Nagyfalusi Ilona, az Apátfalvi Települési Értéktár Bizottság.”

Bekerült a cigányok étele a megyei értéktárba: csak törni szabad, vágni nem – mondták a kelt bodagról Apátfalván

A kelt bodaggal több internetes receptoldalon is lehet találkozni. A mindmegette.hu 1 kiló liszthez szintén 5 deka élesztőt javasol, valamint 2 teáskanál sót, 4-5 deci langyos vizet, és olajat vagy zsírt. A Romani Gastro blog szerint ez a cigány konyha legismertebb étele, és elkészítésében hasonlít a vándorló népek lepénykenyereihez.

Kassza

Csődközelben a Jobbik.

Csődbe mehet, ezáltal pedig megszűnhet a Jobbik, miután egy banktól sem kaptak hitelt az Állami Számvevőszék által kiszabott több százmillió forintos büntetésre – boncolgatja az Index cikke nyomán a Hirado.hu.

„A Jobbiknál 331 millió forintnyi tiltott támogatást állapított meg egyébként az ÁSZ. A párt mindaddig nem juthat közpénzhez, míg egyrészt ezt az összeget meg nem fizeti a költségvetésnek, másrészt ugyanennyi állami támogatást le nem vonnak tőlük, de a párt a Magyar Postának is tartozik hatvan millió forinttal. Így összesen több mint 720 millió forint hiányzik a pártkasszából – legalábbis eddig.”

Megszűnhet a Jobbik

Csődbe mehet, ezáltal pedig megszűnhet a Jobbik, miután egy banktól sem kaptak hitelt az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által kiszabott több százmillió forintos büntetésre – írja az Index nevű hírportál. A cikk szerint minden attól függ, hogy kapnak-e részletfizetési lehetőséget. A Jobbik alelnöke elismerte, hogy valóban nagyon nehéz helyzetben van a párt.

Lelkiismeret

Megbírságolt mecsetbojkott.

50 euróra büntette a bíróság a német szülőket, akik nem engedték a gyereküket mecsetbe egy kötelező iskolai program keretében – az Origo.hu szerint az eset óriási botrányt kavart Németországban.

„Az egyik 13 éves fiú szülei, mivel nem vallásosak, nem engedték el a gyereküket az iszlám kultikus helyre, ahová a kisfiú amúgy sem akart menni. Az oktatási intézmény erre beperelte a szülőket, arra hivatkozva, hogy egy kötelező iskolai programon való részvételt nem lehet lelkiismereti okokból kihagyni.”

Megbüntették a német szülőket, mert nem engedték a gyereküket mecsetbe

A szülők nem voltak hajlandók elengedni a gyereküket egy kötelező német iskolai programra, azaz mecsetlátogatásra, ezért beperelte őket az oktatási intézmény, és 50 euró megfizetésére kötelezték a házaspárt. Az eset óriási botrányt kavart Németországban.

Hangszerelés

A népzene mélységei.

A Forgatós című, elsősorban székelyföldi népzenét bemutató új albumuk kapcsán a Mandiner.hu közöl interjút a Magos zenekarral, melyből az is kiderül, hogyan néz ki a gyűjtés.

„Felhívjuk vonalas telefonon Aladár bácsit, megkérdezzük, hogy van, jó-e a termés, tojnak-e rendesen a tyúkok, illetve mikor tud minket fogadni. A hangszerekkel kocsiba ülünk, és elmegyünk hozzá. Első nap még lehet, hogy nem is zenélünk, csak beszélgetünk, a kocsmában iszunk valamit. Megnézzük a kertet, az állatokat, a házat. Aztán szép lassan előkerülnek a hangszerek, majd idővel a felvevőkészülék.”

Magos zenekar: A székelyföldi zene egy dallamkavalkád | Mandiner

Nekünk, népzenészeknek is kötelességünk megmutatni a magyar népzene sokoldalúságát és mélységét – mondja Soós Csaba és Enyedi Tamás, a 10 éves Magos zenekar két zenésze. A Magosnak nemrég jelent meg Forgatós című, elsősorban székelyföldi népzenét bemutató albuma. Ez alkalomból beszélgettünk velük a Fonóban. A Magos a hétvégén kezdődő jobbágytelki táborban is játszik.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest