A szükséges dokumentumokat már elküldték a Hungarikum Bizottságnak, azok nyomatott másolatát pedig hivatalosan is átnyújtották Farkas Sándornak a Szőregi Rózsaszemzés Napján – írja a Promenad.

Farkas Sándor a Szőregi Rózsaszemzés Napja alkalmából rendezett sajtótájékoztatón elmondta, a dísznövénykertészetnek több száz éves hagyományai vannak Magyarországon. Kiemelte, rózsatövet ötven üzemben, mintegy 170 hektáron nevelnek, a termelés központja Szeged-Szőreg és térsége.

Rózsavölgyi József, Szeged város önkormányzati képviselője bejelentette, a Magyar Értéktárba is besorolt szőregi rózsatő már csak pár lépésnyire van attól, hogy Hungarikummá válhasson.

A héten elektronikus úton elküldtük a szükséges dokumentációt a Hungarikum Bizottsághoz. Szeretnénk ha minél előbb megkapnánk Hungarikum címet

– fogalmazott az önkormányzati képviselő. Majd a dokumentumok nyomtatott változatát átadta Farkas Sándornak, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkárának, kérve, hogy segítse a szőregi rózsa Hungarikummá válását.

Meszlényi Ferenc, a Szőregi Virág-Dísznövény Áfész elnöke portálunknak elmondta, ha megkapnák a címet sokkal komolyabban vennék a “terméket” belföldön és külföldön egyaránt, arról nem is beszélve, hogy az ártárgyalásánál ez hatalmas előnyt jelentene. A szövetkezet munkája kapcsán kitért arra, hogy jelenleg 202 taggal rendelkeznek, melynek csupán a fele aktív.

Sajnos a fiatalság jelentős része nem akar a kemény fizikai munkát igénylő rózsatermesztéssel foglalkozni. A komoly termelők abbahagyták a termesztést, így megoldásként a Vajdaság felé nyitottunk, ahol három termelővel vettük fel a kapcsolatot, akik rózsái a szövetkezeten keresztül kerülnek eladásra

– tette hozzá Meszlényi Ferenc. Mint az megtudtuk, a szőregi rózsa iránt külföldön is jelentős a kereslet, a környező országokba, sőt még Angliába is szállítanak.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest