Hírek Makó Térség

Makót csak mérsékelten érintette az ingatlanpiaci boom

A lakáspiaci fellendülés még tart az országban, de mint több, hasonló kisebb települést az országban, úgy Makót is elkerülte a nagymértékű drágulás.

A magyar ingatlanpiacot jelenleg meghatározó lakásépítési boom legnagyobb arányban a fővárosban, illetve a megyeszékhelyeken figyelhető meg. Az 5 %-os áfakulcs ideiglenes bevezetése valóban fellendítette az építőipart és az ingatlanszektort, amelynek eredményeképp a piac ismét bővülésnek indulhatott.

Viszont az alacsony áfakulcs csak 2019 végéig van érvényben, és jelenleg nem tudni, hogy meghosszabbításra kerül-e, habár egyes piaci szereplők mielőbbi döntéshozatalban bíznak. A kormány ennek ellenére egyelőre halogatja a döntést, mivel jelenleg még nem látni előre, hogy az építőipar a továbbiakban bírni fogja-e az iramot.

A Csongrád megyei lakásépítési statisztikák is egybe vágnak a korábban leírtakkal: az újonnan épített lakások több mint háromnegyede Szegedhez volt köthető a tavalyi évben, a többi városban illetve községben 11-13%-os volt a megoszlásuk. Az új otthonok 61 %-a saját használatra, 36 %-a értékesítési, és közel 3 %-a bérbeadási célból épült a megyében.

A szegedi átlagár 1,6-szorosára emelkedett, miközben a Makón és Hódmezővásárhelyen eladásra kínált lakóingatlanokért mindösszesen 3-8 %-kal kérnek többet, mint 3 és fél évvel ezelőtt. A kisebb települések áraira ez idő alatt ingadozás volt a jellemző.

A Makón eladásra kínált családi házak az év eleji emelkedést követően májusban 100 ezer forintos átlag négyzetméterárra mérséklődtek, míg a téglalakások túllépték a 140 ezres határt idén. A panellakások árai is nagyot emelkedtek, melyben közrejátszott az is, hogy 2017-ben komoly keresletnövekedés indult el irántuk.

Májusban Maroslelén 98, Földeákon 61, Csanádpalotán 50 ezer forintos átlag négyzetméteráron hirdették a családi házakat.

A tavalyi év folyamán több mint 104 ezer lakáshitel került folyósításra 605 milliárd forint értékben. Az előző évhez képest a hitelek száma 19 ezerrel – 23 %-kal –, összege 149 milliárd forinttal nőtt. A folyósított hitelek legnagyobb részét továbbra is használt lakás vásárlására igényelték, azonban az építésre illetve új lakások vételére felvett kölcsönök száma is jelentősen – előbbi 72 %-kal, utóbbi 62 %-kal – emelkedett.

Mindazonáltal a bankok által kínált lakáshitelek kamatjai az elmúlt hetekben számottevően emelkedtek. A változó kamatozású hitelek átlagkamata már év eleje óta emelkedő tendenciát mutat, ám az elmúlt néhány hétben sok bank a fix konstrukcióknál is emelt.

Előrejelzéseink szerint a makói négyzetméterárak a további időszakban folytathatják az enyhe növekedést, nagy változásokra ugyanakkor – kiemelten a családi házakat illetően – nem kell számítani az elkövetkezendő fél évben.