Hírek Kiemelt hírek Térség

Lázár János támogatja az elkerülő zajvédelmét

Megkezdték annak az elkerülő út építését Nagylak mentén, amely 4 milliárd forintból valósul meg. Ez a szakasz a teherfogalom alól mentesítené a falut. A térség országgyűlési képviselője elmondta, támogatja a zajvédőfal húzását, amely a jelenlegi tervekben nem szerepel.

Lázár János, országgyűlési képviselő Nagylakon járt rendkívüli testületi ülésen, ahol a település jövőképéről számolt be Locskai Zoltán polgármester és a grémium. A határ menti falu elsődleges célja, hogy élhető legyen a fiatalok számára is. Nagylak erőssége a közbiztonságban is rejlik, hiszen erős a rendőri jelenlét és kamerarendszert is kialakítottak. A település vezetőinek több ötlete is van, és egy ügyben segítséget is kértek: az egykori iskolából fizetős idősek otthonát szeretnének kialakítani. A megvalósításhoz kéne a forrás, utána a fenntartása rentábilis lenne.


Az általános iskola évek óta nem üzemel, azonban tudná hasznosítani a település.

Megkezdődött az elkerülő út építése is, amelyet az állam 4 milliárd forinttal támogat és a település külön kérése volt. Mivel a személyautó forgalom átterelődött az M43-as autópályára, már csak a teherforgalom okoz gondot, főleg Apátfalvának és Magyarcsanádnak. Ha elkészül az útszakasz, a két település felszabadul. Azonban Locskai Zoltán polgármester szerint nincs normálisan kialakítva, pontosan melyik kamionok is mehetnek át, hiszen a nagylaki határátkelőn jelenleg bárkit átengednek, bármilyen árut is szállítson. A jelenlegi tervek nem tartalmazzák a zajvédő falat, amelynek a lakosság is örülne.

Lázár János, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: teljesen amellett áll, hogy kell zajszűrő, tekintettel, hogy az utolsó ház 100 méterre lesz az elkerülőtől. Hozzátette, bármit is mondanak a szakértők, szükség van rá.

navigate_before
navigate_next

Az országgyűlési képviselő szerint sokat javult a határátlépés, amelyből előnyt kell csiholni. Azt javasolta a nagylaki vezetőségnek is – mint ahogy az apátfalvinak és a magyarcsanádinak-, hogy foglalkozzanak a határ másik oldalán lévő településekkel, vegyék fel a kapcsolatot az ottani polgármesterekkel és az egykori teherből profitáljanak.