Hírek Kiemelt hírek Színes Térség

Igazi időutazás a kiszombori honismereti tábor

Hétfőn kezdődött a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör szervezésében a tábor, melynek témája Móra Ferenc gyermekkora. Művein keresztül, játékos feladatokkal utaznak vissza az író gyermekkorába a táborozók.

– Ez a tábor egy nagyon szép, régi, mondhatni szívszerelmem, amit igazából édesanyámtól örököltem, ez pedig Móra Ferenc Kincskereső kisködmönje. Édesanyám – bár akkoriban elengedtem a fülem mellett – azt mondta, hogy az egész alsó tagozatot le lehetne tanítani Móra Ferenc mesés életrajzi regénye alapján – emlékszik vissza Süliné Rácz Emőke. A tábor vezetője 2009-ben, a Móra Ferenc emlékévben kapott felkérést a makói múzeumtól, hogy alsósoknak szervezzen programot, ekkor találta ki a koncepciót, mely a mostani tábor alapját is szolgálja.

A tábor egészen Móra Ferenc gyermekkorába, az 1800-as évek végébe repíti vissza a résztvevőket, hiszen a művelődési házban felépített “piacon” nemcsak a gyógynövényekkel ismerkedhetnek meg a gyerekek, de hangszereket és játékokat is készíthetnek, szőhetnek, sőt, libatollal is megtanulhatnak írni – ráadásul a piaci szokásokkal is megismerkedhetnek. Előkerültek a különböző öltözetek is, amik segítségével az író gyermekkorát is eljátszották.

Az udvarban népi játékok várják a táborozókat, illetve egy lombsátor is helyet kapott, ami hamar a kicsik kedvence lett. A tegnapi napon Majoros Zoltán citerán játszott nekik, ma pedig egy elsősegély nyújtási gyakorlaton is részt vehettek Fejes Rolandnak köszönhetően. A keddi nap után holnap ismét ellátogatnak a makói múzeumba kerékpárral, pénteken, a tábor zárásaként pedig a szegedi Vadasparkot fedezhetik fel a gyerekek.