Apátfalva testületi ülésén is részt vett a térség országgyűlési képviselője, hogy tájékozódjon a problémákról és a település jövőbeli terveiről. Az egyeztetésen Lázár János azt javasolta, mérjék fel Románia mekkora felvevő piacot jelenthet.

Mintegy száz évvel ezelőtt, 1920-ban még 6 ezer lakosa volt Apátfalvának, most alig több mint 3 ezer, derült ki először Szekeres Ferenc beszámolójából a testületi ülésen.

A gyermekszám viszont alapvetően inkább stagnál a településen, ráadásul Apátfalváról arányaiban nagy számban járatják az iskolásokat a közeli Makóra. Az intézményben ráadásul több éve csak megbízott igazgató tud tevékenykedni, mert nincs jelentkező a vezetésére.

Apátfalvára 2014 óta körülbelül 1,3 milliárd támogatás érkezett, ez a polgármester és a képviselők szerint is hatalmas lehetőség volt a településnek. Szekeres Ferenc úgy véli, az utóbbi évtizedek legfontosabb beruházása a településen a közel egy milliárd forintból épített sportcsarnok, amely Szekeres Ferenc szerint az olcsó fenntartásának köszönhetően szinte semmibe nem kerül az önkormányzatnak, mert a konditerem-bérletekből és a csarnok kiadásából megtérül.

Ahogyan az ország számos más településén, Apátfalván is van több olyan beruházás, ami a már megnyert pályázat ellenére kevés lesz a forrás, az I. világháborús emlékmű felújítására például egyelőre 1, 6 millió forint hiányzik a 3 millió forint megnyert támogatás mellé, ezt Lázár János ígérete szerint segít megszerezni. Az önkormányzat felmérte az utak felújításához szükséges forrást is, a legkisebb becslés szerint is legalább 150 millió forint kellene, ez mintegy 26 utcát érint.

Lázár János a testületi ülésen kiemelte, nagy szükség lenne arra, hogy az önkormányzat felmérje, milyen gazdasági potenciál rejlik a román határ túloldalán fekvő, magyarok lakta településeken. Sőt, az országgyűlési képviselő azt is felvetette, akár az ottani magyar gyerekeket is meg lehetne próbálni átcsábítani az iskolákba.

– A makói fürdőben például nagyon sok román és szerb turista költi el a pénzét. Ez jó a városnak, és a közel lévő településeknek is. Meg kell vizsgálni, hogyan lehetne őket még jobban rávenni arra, hogy magyarországi szolgáltatásokat vegyenek igénybe. – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest