Hírek Kiemelt hírek Térség

Magyarcsanád továbbgondolta a közmunkaprogramot

Még 2016-ban alapított a magyarcsanádi önkormányzat egy olyan nonprofit céget, amely szakembereket közvetít ki munkára. Többek között a hulladékfeldolgozásban és járdaprogramban is dolgoznak a cég emberei.

Közel 130 millió forint bevételt hozott múlt évben az a cég a magyarcsanádi önkormányzatnak, amelyet 2 éve alapítottak. A nonprofit vállalkozásban olyan szakemberek dolgoznak – mint például kőművesek és festők -, akik egykor közfoglalkoztatottak voltak. Farkas János polgármester elmondta, az a céljuk, hogy a közmunkaprogramban dolgozók számát lecsökkentsék.

– Jelenleg a településen 45 önkormányzati közfoglalkoztatott és 15 nonprofit cég által foglalkoztatott állományunk van. Ez még mindig rengeteg, így jövőre 20 főre szeretném lecsökkenteni, ugyanis még 28 betöltetlen álláslehetősége van a nonprofit cégnek – tette hozzá a település vezetője.

 A nonprofit cég alkalmazottai főleg a hulladékgazdálkodásban dolgoznak, illetve hamarosan közterületek karbantartásával is fognak foglalkozni. A kezdeményezést a makói önkormányzat is támogatja: az idei járdaprogram keretén belül alvállalkozóként jelenik meg a magyarcsanádi munkaerő. A közmunkaprogramból átlépett emberek a cégnél jobban is keresnek: bruttó 150 és 220 ezer forint fizetést kapnak, a közfoglalkoztatotti fizetés több mint a dupláját vihetik haza.