Hírek Kiemelt hírek Makó

Lakótelepen élők is kérhetnek lomtalanítást Makón

Erről számolt be Czirbus Gábor alpolgármester egy sajtótájékoztató keretén belül. Továbbá hangsúlyozta: a szelektív hulladékgyűjtés jól működik a városban, azonban kevesen igényeltek komposztáló edényeztet.

Maximálisan működik a városban a szelektív hulladékgyűjtés, köszönhetően a sárga kukáknak – derült ki Czirbus Gábor alpolgármester beszámolójából, amelyet a lakossági hulladékgazdálkodás menetéről és változásokról tartott.

Mint elmondta, akinek a 240 literes sárga, szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas kuka kevés lenne, azok gyűjtőzsákokban helyezzék a szeméttároló mellé az összegyűjtött szemetet. Ami azonban problémát okoz, az a zöld hulladék: sokszor a lakosok illegálisan dobják ki a város számos pontjára a keletkezett maradványokat. Az alpolgármester kiemelte: a szolgáltató az év összes hetében elszállítja a zöld hulladékot, ha az zsákban vagy kévében van kirakva a szemetesláda mellé. Továbbá azt javasolta, hogy igényeljenek komposztálóedényt is.

– Sajnos ebből csak néhány száz darabot osztottak még ki, de szeretnénk, ha több makói élne vele – tette hozzá Czirbus Gábor.

Nagy gondot okoz az is, hogy sokan lakótelepek mellé szállítják a különböző hulladékaikat, például elektronikai vagy háztartási szemetet. Hangsúlyozta: negyedévente, előzetes megbeszélés alapján minden makói lakos kérhet a szolgáltatótól ingyenes lomtalanítást, még a lakótelepen élők is. Továbbá 350 kilogrammig ingyenesen lehet leadni a Földeáki út melletti szeméttelepre is. Itt veszélyes hulladékot is átvesznek.  

A Széchenyi tér 7. szám alatt található iroda hétfőn délelőtt és szerda délután várja a lakosokat. Aki az ügyfélfogadási időn kívül szeretne informálódni vagy ügyet intézni, az megteheti a +36 80 820-090 számon. Czirbus Gábor elmondta: a szolgáltató partnere a városnak. Tervezik a további „zöld ketrecek”, vagyis hulladékszigetek kialakítását, illetve tervben van, hogy a zöld hulladéknak alkalmas gyűjtőedényt osszanak ki a lakosoknak – hasonlóan a szelektív, sárga kukákhoz.