Csongrád megyében 13 folyamatosan és 2 idényszerűen üzemelő medencés fürdő található. Méretüket tekintve kevesebb és több medencével rendelkezők, így a vendégforgalom száma is eltérő. Évszaknak megfelelően egy fürdőn belül is változhatnak a terhelhetőségi adatok, hiszen vannak olyan nyitott térben elhelyezkedő medencék, melyeket a téli időszakban nem fednek le, csak a nyári időszakban üzemelnek.

Valamennyi esetben a közfürdő üzemeltetőjének kell gondoskodnia arról, hogy a közös víztér ne váljon fertőzés terjesztőjévé, a víz sem mikrobiológiai szennyezettsége, sem kémiai összetétele révén ne okozzon egészségkárosodást.

Mivel régiónk termálvizekben gazdag, az üzemeltetők kihasználva az adottságokat, fürdőnként több medencét is üzemeltetnek elismert gyógyvízzel, illetve ásványvízzel. Ez azt jelenti, hogy a minősített vizek felhasználásával 5, nevében is elismert gyógyfürdőnk van. A többi medencés fürdőnk a termál-, strand-, élmény-, wellnessfürdő és spotuszoda elnevezésű. Ezen vegyes használatú egységekben is vannak különböző számban a gyógyulni vágyók részére gyógymedencék, valamint élménymedencék, strandmedencék, úszó- és gyermekmedencék. A bizonyított gyógyhatású víz mellett orvosi rendelvényre, különböző gyógyászati szolgáltatásokat biztosítanak, mint a gyógytorna, gyógymasszázs, iszappakolás, súlyfürdő stb. A testi-lelki közérzet javítását, erősítését szolgálják többek között az orvosi rendelvény nélkül igénybe vehető kezelések, mint a különböző masszások, valamint a szauna- és kozmetikai szolgáltatások. Több helyen élménymedencék és csúszdák, különféle sportpályák is üzemelnek. A rendelkezésre álló medencék töltő-ürítő és vízforgatásos rendszerrel üzemelnek, eltérő tápvíz, vízminőségi és üzemeltetési követelményekkel.

A fürdők által nyújtott különféle szolgáltatásokból adódóan szerteágazó közegészségügyi követelményeknek kell megfelelniük. Az üzemeltető az üzemeltetésére vonatkozó műszaki, technológiai, biztonságtechnikai, környezetvédelmi és egészségügyi előírásokat tartalmazó üzemeltetési szabályzatban rögzíti az üzemeltetéshez szükséges közegészségügyi, tárgyi és személyi feltételeket.

Ezen feltételeket a közfürdők létesítésének és üzemeltetésének közegészségügyi feltételeiről szóló 37/1996. (X. 18.) NM rendelet (továbbiakban: NM rendelet) valamint a közfürdők létesítéséről és működéséről szóló 121/1996. (VII. 24.) Korm. rendelet (továbbiakban: Korm. rendelet) szabályozza.

A közfürdők közegészségügyi és higiénés feltételeit a Kormányhivatal járási hivatalainak népegészségügyi feladatkörben eljáró osztályai évente több alkalommal is ellenőrzik, valamint jogszabályi előírás alapján a Kormányhivatal Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztályának munkatársai is évente legalább egyszer megvizsgálnak minden olyan zárt (fedett) közfürdőt, amelynek megengedett legnagyobb terhelése az 50 főt, nyitott (szabadtéri) közfürdő esetén a 100 főt meghaladja.

Kiemelten kezeljük a nyári szezont, amikor is a fürdők kihasználtsága magasabb és több az érzékeny korosztályba tartozó gyermek.

A higiénés szemle mellett hatósági vízmintavételre is sor kerül valamennyi tápvízből és medencevízből. Az akkreditált laboratóriumi vízvizsgálatokat az üzemeltetőnek is rendszeresen végeztetni kell a medence üzemeltetés típusának megfelelő gyakorisággal. Kifogásolt eredmény esetén műszaki beavatkozásra, a tisztítási-fertőtlenítési technológia felül-vizsgálatára és legrosszabb esetben a medence üzemeltetésének korlátozására, illetve felfüggesztésére is sor kerülhet.

A fürdővízzel terjedő gyomor-bélrendszeri-, szem és bőr tüneteket okozó kórokozókon kívül az apró vízcseppecskék belégzésével a szervezetbe kerülő Legionella kórokozó vizsgálata is kötelező 2016-tól a közkedvelt élmény medencék vizéből. A Legionella kórokozó enyhébb-súlyosabb légúti megbetegedést okoz.

Az üzemeltetők által megtett intézkedések mellett a fürdőközönség is nagyban hozzájárulhat a saját, a többi fürdőző valamint a gyermekek egészségének megóvásához a következő higiénés szabályok betartásával:

  • Csak az üzemi vízszintig feltöltött és folyamatos túlfolyással működő medencét szabad használni.
  • A közfürdőt lázas, fertőző gyomor-bélrendszeri és bőrbetegségben szenvedő, görcsös állapottal, eszméletvesztéssel járó, illetve feltűnő vagy nagy kiterjedésű kóros elváltozással járó betegségben szenvedő, ittas valamint kábítószer vagy bódító hatású gyógyszer hatása alatt álló személyek nem látogathatják.
  • A medencék igénybevétele előtt a nemenként elkülönített előfürdő használata kötelező. A fürdőzés előtti szappanos zuhanyzás során higiéniai okokból a testfelületünkön lévő kórokozókat, izzadságot, valamint a kozmetikai készítmények (dezodor, parfüm, naptej, testápoló, smink) összetevőit kell, hogy lemossuk – hogy mindezeket ne vigyük magunkkal a medencékbe. A fürdőzés, úszás előtti előzuhany használatára feliratok figyelmeztetnek.
  • A fürdésre használt víz partvonalától 200 m-en belül biztosított nemenként elkülönített illemhely használata után is igénybe kell venni az előfürdőt.
  • A lábmosók rendeltetésszerű használatával szintén megakadályozható a szennyező anyagok medencevízbe kerülése.
  • A medencékben utcai vagy alsóruházat használata nem megengedett.
  • A nem szobatiszta gyermekek speciális, erre a célra kifejlesztett úszópelenkával

vihetők a medencébe.

  • A gyermekek egészségének védelme érdekében a szülők a gyermekmedencében nem tartózkodhatnak.
  • A medence vizéből esetlegesen a bőrre kerülő kórokozók eltávolítása érdekében a zuhanyzók használata nem csak a medencék igénybevétele előtt, hanem a fürdőzést követően is fontos.
  • A közfürdő területére állat – az őrkutyás biztonsági szolgálat feladatai ellátásához szükséges kutyát és a vakvezető kutyát kivéve – nem vihető be, illetve állat ott nem tartható

A fürdőzők biztonsága érdekében a fürdőmedence használata állandó uszodamesteri felügyelet mellett történik, továbbá 6 éven aluli, illetve úszni nem tudó 14 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyelete mellett veheti igénybe a fürdőmedencéket. Lényeges előírás az is, hogy 14 év alatti gyermekek a gyógymedencét csak orvosi rendelvényre vehetik igénybe pl. pancsolásra, úszásoktatásra nem alkalmas. Továbbá a gyógyvízben történő tartózkodás idejét a közfürdő üzemeltetője orvosi javaslatra korlátozhatja. A gyógyvízben történő egyhuzamban tartózkodás javasolt idejét, valamint a víz gyógyászati szempontból lényeges jellemzőit (hőfok, ásványtartalom), javallatait és ellenjavallatait jól látható módon ki is kell függeszteni. Átlagban 20-30 perces fürdőzést javasolnak, ennyi elég ahhoz, hogy a víz alkotórészei felszívódjanak. Minél melegebb és magasabb ásványi anyag tartalmú egy gyógyvíz, annál rövidebb az ajánlott fürdési idő.

A fürdési idő túllépése egyrészt akár napokig tartó levertséget, rossz közérzetet okoz, fokozódhatnak az ízületi fájdalmak – holott éppen ezek gyógyítása érdekében keresik fel a gyógyvizes fürdőt –, másrészt a magas hőfok miatt rövid időn belül jelentkezhet rosszullét.

A medencék tisztaságának megőrzésében és ezzel az egészség védelmében a fürdőüzemeltetők mellett a fürdővendégeknek is meghatározó szerepe van!

A helyes fürdőkultúra alkalmazásával védjük egymás egészségét!

 

Forrás: Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest