Hírek Kiemelt hírek Térség

31 millióból újítják a csanádpalotai Városházát

Vízszigetelést kap a több mint száz éves épület, az önkormányzat a munkálatok során a bérlőkre is tekintettel van.

– A helyiségek erősen penészedtek, főleg ott, ahol a Takarékszövetkezet van, ezt meg kellett mindenféleképpen oldani – mondja Csanádpalota alpolgármestere a majdnem teljes mértékben Belügyminisztériumi támogatásból finanszírozott felújításról.

Perneki László hozzátette, ahhoz képest, hogy jóval több mint száz éves az épület, az állagával semmi probléma nincsen, csak a szigeteléssel. Az 1897-re elkészült, eredetileg is Városházának szánt épületet korábban már hőszigetelték, vízszigetelést azonban csak most kap, mintegy 31 millió forintból, amire még 2017 elején pályáztak.

– A kivitelezők körülbelül egy hónapja dolgoznak, nagyon szépen haladnak, ebben az évben kész lesz, pedig nem kis feladat, mert több mint ezer négyzetméter. Lesz még persze szükség felújításra, az a későbbiekben 50-60 millió forintba kerülhet – mondta el Perneki László.

Jelenleg Húsbolt, Virágüzlet, Takarékszövetkezet, Vegyesbolt, Kenyérsütő üzem működik az épület földszintjén, öt helyiség pedig bérlőre vár, tudtuk meg Nyergesné Kovács Erzsébet polgármestertől. A cél az, hogy ezekbe is költözzenek üzletek, ehhez azonban az elektromos hálózat felújítását még nagyon meg kellene oldani.

– Apróbb felújításokat mi is megcsináltunk, de ilyen mértékűt mi biztosan nem tudtunk volna bevállalni. Nagyon örülünk, hogy sikerül felújítani az üzlethelyiségeket is, a szakemberek ügyesen dolgoznak – mondja Danada Jánosné, aki élelmiszerboltnak bérel helyiséget.

Az üzletbérlőknek az volt a kérése, hogy amíg a felújítás tart, addig se kelljen bezárniuk, mert az a bevételkiesés miatt a vásárlókat is elszoktatja a boltoktól. A munkálatok ezért üzlethelyiségenként folynak, ameddig a foglaltakat felújítják, addig ideiglenesen egy már elkészültbe költözhetnek a bérlők.