A program folytatásában a 2015. szeptember elseje és 2016. augusztus harmincegyedike között született, makói lakóhellyel rendelkező gyermekek védőoltásának teljes, két adagos költségét átvállalja a makói önkormányzat.

Még 2016-ban döntött arról a képviselő-testület, hogy bárányhimlő elleni oltási programot indít, aminek keretében 2017-ben a gyerekek mintegy egyharmada került beoltásra. A program az idei évben is folytatódik, az igénylők várhatóan július második felétől vehetik fel a vakcinákat, egyeztetve az orvosokkal. Szükséges továbbá a tájékoztató anyaggal együtt kipostázott nyilatkozat kitöltése és leadása a védőnőnél vagy a házi gyermekorvosnál.

– A szabadon választható bárányhimlő elleni védőoltás biztosítása többletforrások ráfordítását igényli a költségvetésünkből, de ez a társadalomnak a jövő generáció egészségébe történő hosszú távú befektetését is jelenti – emelte ki Farkas Éva Erzsébet polgármester.

Dr. Czanik Sarolta gyermekorvos portálunknak elmondta: a védőoltás aktív védelmet alakít ki a szervezetben és kilenc hónapos kortól bárkinek adható. Azért is érdemes igénybe venni, mivel az óvodai közösségben a legveszélyeztetettebbek a gyerekek, hiszen sokan még nem estek át rajta, így ott a leggyakoribb. A bárányhimlővel járó fájdalom és kellemetlenségek megelőzhetőek akár egy védőoltással is, amely után még van lehetőség elkapni, de enyhébb tünetekkel, két oltással viszont közel száz százalékos a védelem, amely tartós marad.

Egy vakcina ára közel tízezer forint, tehát a támogatás közel húszezer forintnyi kiadástól mentesíti a családokat, amennyiben élnek a lehetőséggel. Dr. Czanik Sarolta továbbá felhívja a figyelmet, hogy bár a szabadságolások miatt van, hogy nehezebben megoldható, de érdemes még nyáron egyeztetni a gyermekorvossal, hiszen az őszi rohanásban sokan elfeledkeznek róla.

 

Borítóképünk illusztráció.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest