Kiemelt hírek Színes Térség

A mai napig horgol és varr Katica mama

Sipos Imrénét nemrégiben köszöntötte 90. születésnapja alkalmából a magyarcsanádi önkormányzat. Katica néni nem unatkozik, mindig jár a keze: kislányként tanulta meg, hogyan kell a kötőtűkkel bánni. Sokan járnak hozzá a mai napig, hogy varrásban is segítsen.

Sipos Imréné Hadobás Katalin 1928. június 27-én született Mezőhegyesen. Katica néni férje miatt került át Magyarcsanádra. Mint elárulta, családjával a békési tanyavilágban éltek és ott ismerte meg Imre bácsit is. A házasság után került át a Csongrád megyei településre. A mezőgazdasági munka után Katica néni a makói vasútállomáson dolgozott takarítónőként, azonban egy baleset miatt leszázalékolták – leesett a vonatról és eltört a lába. A fájdalmai a mai napig vannak, azonban ez nem hátráltatja.

– Ha egy kicsit lassabban és járókerettel is, de mindent megcsinálok – árulta el az idős asszony. Például a mai napig varr, horgol, köt és hímez. – Még kislányként lestem el a nővéremtől, hogyan kell a kötőtűt használni, aztán szépen lassan magamtól jöttem rá a technikára is.

Szívesen lett volna varrónő is, ezért vásárolt varrógépeket is – azonban a szakmát nem végezte el, de ha kell, odaül elé és használja a masinákat. A dolgozószoba a nappali, az ágyon üldögélve készülnek a művek.

navigate_before
navigate_next

– Egyetlen dolog, ami idegesít, hogy hamar elfáradnak a kezeim, így lassan haladok az eltervezett dolgaimmal, pedig még nagyon sok dolgot szeretnék készíteni. Azonban akaratos vagyok, mindig véghezviszem, amit szeretnék – tette hozzá Katica.

A hálószobája tele van szebbnél szebb darabokkal, amelyeket az elmúlt 9 évtizedben készített. A terítőktől a párnahuzatokig, a falvédőktől a képeken át mindent készített már Katica mama. Sokszor ajándékként szánta a kész műveket, de van díjnyertes terítője is.