A szerdai testületi ülésen a Makói Települési Értéktár Bizottság beszámolt félévi munkájáról, melyben tíz helyi értéket azonosított, köztük Hajnal Antal mérnök munkásságát is, aki 180 éve született Makón.

A Makói Települési Értéktár Bizottság azért jött létre, hogy gondozza a magyar nemzeti értékeket és hungarikumokat – ennek érdekében feladata megszervezni a településen fellelhető nemzeti értékek adatait tartalmazó gyűjteményt és megküldeni azt a megyei értéktárba. A júniusi testületi ülésen a bizottság beszámolt félévi munkájáról, mely során tíz helyi értéket azonosított:

  1. A Makói Magán Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekara tevékenysége
  2. A Makói Magán Zeneiskola Koncert Fúvószenekara
  3. Eckhardt Tibor tevékenysége
  4. Mályusz Elemér tevékenysége
  5. Siket István László tevékenysége
  6. Makói vasúti híd
  7. A „vöröskereszt”
  8. Hajnal Antal munkássága
  9. Makói kútmúzeum
  10. A makói víztorony

Czirbus Gábor a beszámoló kapcsán elmondta: a listát áttekintve megakadt a szeme Hajnal Antal munkásságán, akinek szeptember elsején lesz születésének 180. évfordulója.

– Úgy gondolom, erről mindenféleképpen meg kell, hogy emlékezzünk. Felkerestem az emléktábláját, ami a Kálvin téri óvoda falán található, és úgy láttam, hogy restaurálásra szorulna. Így mindenképpen javasolnám, hogy ezzel az üggyel foglalkozzunk a közeljövőben, szívesen állnék ennek a kezdeményezésnek az élére. Szeptember elsején szervezhetnénk egy megemlékezést Hajnal Antal munkásságáról. A táblát a nyár folyamán egy kicsit felújíthatnánk, és nagyon fontos szerintem még, hogy ehhez kapcsolódóan – lévén, hogy ő tervezte a fiumei kikötőt –akár egy vízi túrát is elnevezhetnénk róla, amit akár ezen a szeptemberi elseji hétvégén meg is tudnánk szervezni – mondta el az alpolgármester.

Hajnal Antal 1938 szeptember elsején született Makón, szülőháza a mai Kálvin téri óvoda helyén álló paplak volt – így nem véletlen, hogy itt őrzi tábla emlékét. Európa több városában is megfordult tanulmányai során. 1884-ben nyerte el a megbízást a fiumei kikötő tervére, 1889-től egészen haláláig irányította a kivitelezési munkálatokat, osztálytanácsosi és a királyi tengerészet műszaki ügyvezetői posztban. Aktív tagja volt a Magyar Mérnök- és Építész-Egyletnek, illetve a fiumei Vöröskeresztnek is.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest