Hírek Külföld

Megvédte Orbánt a francia nagykövet, kirúghatják érte

„Franciaország magyarországi nagykövete támogatja Orbán Viktort” címmel jelent meg a Mediapart francia portálon egy cikk, amiben azt írják, megszerezték azt a diplomáciai táviratot, amiben a Budapestre delegált Éric Fournier arról írt a francia külügyminisztériumnak, hogy meg kellene változtatniuk az álláspontjukat Orbánról, aki szerinte nem szélsőséges, és nem is populista. – írja az Index.

A portál szerint június 18-i keltezésű az a távirat, amiben Fournier leírja a saját meglátásait a magyarországi politikai helyzetről. A dokumentumban Fournier állítólag arról írt, hogy a magyar kormány populista lépései csak a média kitalációi, a populizmusról szóló vádak „fantazmagóriák”, emellett pedig „magyarfóbiáról” is írt.

A nagykövet Orbán migrációs politikáját pedig egy modellnek nevezte. Az antiszemitizmus térnyeréséről szóló félelmek pedig szerinte arról szólnak, hogy eltereljék a figyelmet a muzulmánok antiszemitizmusáról. A nagykövet a Soros elleni kampányt sem tartotta antiszemitának.

A nagykövet jelentésében azt írta, Magyarország a modern politikai világ Real Madridja, mivel Orbán zsinórban háromszor nyert választást, akárcsak a spanyol csapat a Bajnokok Ligájában.

Amikor a Mediapart újságírója a brüsszeli EU-csúcson rákérdezett a táviratra, akkor Macron nem mondta ki, hogy látta volna ezt a dokumentumot, de úgy reagált rá.

Azt mondta, hogy egyáltalán nem osztja azokat a felvetéseket, amiket az újságíró idézett a táviratból, és azok nem felelnek meg a hivatalos francia álláspontnak. Macron szerint azonban különbséget kell tenni aközött, ha egy olyan bizalmas minősítésű dokumentumról van szó, amit a nagykövet a feletteseinek írt, és egyáltalán nem az volt a cél, hogy megjelenjen a sajtóban, vagy ha nyilvánosan beszélt ilyen felvetésekről.

Mint mondta, azért nem hívna haza egy nagykövetet, mert egy bizalmas táviratban hangot ad a személyes véleményének, viszont egészen más lenne a helyzet, ha ezt az álláspontot nyilvánosan képviseli.

Borítókép: Máthé Zoltán / MTI