Szent Péter és Pál apostolokra emlékeztek meg a katolikusok június 29-én, pénteken. Makón hagyomány, hogy a szentmisét ezen a napon a Kálvária kápolnában mutatják be. A római egyházat alapító két vértanú emléknapja egyben az aratás kezdetének időpontja is.

Makó legmagasabb pontján, a Kálvária-kápolnában mutattak be szentmisét Szent Péter és Pál apostolok főünnepén, június utolsó péntekén. A hagyomány úgy tartja, mindketten ezen a napon, de más évben szenvedtek vértanúhalált. A város legrégebbi épületét ezen az alkalmon kívül csak július 16-i búcsúnapján és Nagypénteken nyitják meg a hívek előtt. A kicsi templom megtelt az ünnepi szentmisére, amelyet Pálfai Zoltán plébános mutatott be. Szentbeszédének gondolatait Jézus és Péter dialógusára építette, amely Fülöp Cezáreájában hangzott el.  – “Hát ti, kinek tartotok engem?” Simon Péter válaszolt: „Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia.” A Szentföldön egy olyan helyen került sor erre a párbeszédre, amelyet azért építettek, hogy Rómának hódoljanak és a vazallusok jó pontot szerezzenek a császárnál. Aki mer és tud erre a kérdésre itt így válaszolni, az erős szikla, arra rá lehet építeni az egyházat – utalt Szent Péter apostolra a szónok, aki hozzátette, a keresztényeket kezdettől fogva elutasítás és ellenségeskedés vette körül, amely viszonyok közt bátorságra volt szükségük megvallaniuk a hitüket. – Pál apostol is arra tette fel az életét, hogy megtérése után a pogányok közt hirdesse az evangéliumot – hívta fel a figyelmet Zoltán atya és hangsúlyozta, hogy a ma élők számára is fontos a hitelesség a hitük megélésében. – Minden forrásom belőled fakad – emelte ki a szentírási gondolatot a plébános befejezésül, majd kérte, bármilyen küzdelmesnek is érezzük a kereszténységünk megélését, ebbe a hitbe kapaszkodhatunk, erre támaszkodhatunk.

Szép párhuzam az ünneppel kapcsolatban, hogy a népi megfigyelések alapján ekkor hasad meg a búza töve, amely az aratás kezdetét jelzi, valamint ettől a naptól számítják az igazi nyarat is.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest