Hírek Kiemelt hírek Térség

Megtartóerő lehet a minibölcsőde Csanádalbertin

Csjernyik Zoltán polgármester úgy véli, hiábavaló lenne az összes beruházás megvalósulása Csanádalbertin, ha nem épülhetne meg a minibölcsőde, ahová a mikrotérségből is érkezhetnek gyerekek. A település jövőképéről beszéltek Lázár János országgyűlési képviselővel.

Lázár János, a térség országgyűlési képviselője Csanádalbertin járt testületi ülésen – első kérdése a nemrég arra járt medvére irányult, azonban utána a településről és annak jövőképéről is folyt eszmecsere. Ebben a választási ciklusban több dolog is megvalósult már: ilyen például, hogy felújította az evangélikus egyház a templomát, megszépült a könyvtár, 15 millió forintból a szabadidőközpontot fejlesztették, a temetőben renoválták a kaput és a ravatalozót, de az egyik legnagyobb és legjobban várt beruházás a művelődési ház megújulása volt. Az épületet 300 ezer forintból tartja fent havonta az önkormányzat, illetve ingyen adja ki ballagásokra, keresztelőkre és esküvőkre is.

A település egyik legnagyobb vágyálma, hogy minibölcsődét építhessen. Ehhez 10 millió forint önereje megvan, azonban további 20 millió forint kéne, hogy meg is valósuljon az álom. Ez ügyben kért segítséget a grémium Lázár Jánostól. Mint kiderült, 8 fő járhatna bölcsődébe. Az elmúlt években 5-6 gyermek született a településen, így a mikrotérségből is fogadhatnának babákat. A polgármester úgy véli, a jövő szempontjából ez kardinális kérdés, hogy megépülhet-e a minibölcsőde, vagy sem.

Lázár János elmondta, ha az állam támogatja a gyermekvállalást, kérdésessé válik, hova tudják helyezni a kicsiket a szülők. Ha a munka mellett még a GYED-ed is megkapják a családok, sokan el fognak gondolkozni a bölcsődén is – fogalmazott a térség országgyűlési képviselője.

– Az nagyon veszélyes, ha négy település is bölcsőde nélkül marad, az nagy sorscsapás lenne, ha Makóra vagy Tótkomlósra kéne elvinni a gyerekeket, mert azt részben nem fogják bírni a szülők, másrészt oda fognak járni dolgozni is – tette hozzá Lázár János, aki azt javasolta először, hogy Pitvaros, Ambrózfalva, Nagyér és Csanádalberti fogjon össze, azonban Csjernyik Zoltán szerint a másik három településnek nincs erre külön pénze.

navigate_before
navigate_next

Csanádalberti polgármestere szerint hiábavalóak lennének belterületi utak, járdák fejlesztése, kerékpárút építése, falusi szálláshely biztosítása, a temetőfejlesztés, szabadtéri közösségi tér kialakítása, üres ingatlanok hasznosítása és műfüves focipálya kialakítása, ha nem lehet a településnek minibölcsődéje, amely megtartóerő lehet. Lázár János hozzátette: erről mindenképpen még tárgyaljanak, mert támogatja az életminőség-javító beruházásokat és alapszolgáltatások fenntartását is.