Hírek Kiemelt hírek Térség

Maroslele sokat profitált az autópályából

Ez derült ki azon a testületi ülésen, amelyen részt vett Lázár János, a térség országgyűlési képviselője. Martonosi György polgármester és a grémium a település jövőképéről számolt be az országgyűlési képviselőnek.

Maroslelén testületi ülést tartottak: többek között megvitatták, hogy hogyan áll az az új épület, amelyben a rendőrség és a takarékszövetkezet fog helyet kapni. Martonosi György polgármester a beszámolóban elmondta, a takarékszövetkezet és az önkormányzat között megszületett a bérbeadás, illetve a csere is arról az ingatlanról, amelyet most használnak. A grémium meghallgatta a helyi könyvtár és az óvoda beszámolóját, illetve elfogadták Bányai Anita pályázatát az óvodavezetői posztra.

Lázár Jánosnak, a térség országgyűlési képviselőjének a település jövőképéről számolt be a polgármester és a grémium. Maroslele demográfiai mutatói szerint összesen 2069 fő él a faluban, de tavaly 26 gyermek született. Mint kiderült, az M43-as autópálya megépülése sokat lendített a település életén: az elmúlt években több család is úgy döntött, hogy Maroslelére költözik.

– Áprilisban költözött Angliából Maroslelére egy háromgyermekes, csíkszeredai család, de már Szegedről és Németországból is települtek be – hangzott el a testületi ülésen. Nem hiába választják Maroslelét: a sztráda miatt a közlekedés felgyorsult, alig 25 perc alatt bejutni busszal is a megyeszékhelyre. – Van közvetlen járat is, amely az autópályán visz, így már a diákok is könnyebben utaznak, sőt: kollégiumban sem kell maradniuk.

– Úgy gondolom és vallom, egy jó közlekedés, infrastruktúra segít a lakosság helyben tartásában – fogalmazott Lázár János. Hangsúlyozta: választókerületében itt a legpozitívabb az autópálya hatása, és ennek köszönhetően felértékelődött a település is.  – Úgy látom, a falu erősödéséhez sokat hozzájárult a sztráda, jó látni, hogy Maroslele tudott ezzel a lehetőséggel élni.

A megyében egyedülálló, hogy 185 éve van oktatás Maroslelén. Az általános iskolában és az óvodában is remek a tantestület. Azonban az óvodát jó lenne bővíteni, de annak összege hatalmas költséget róna Maroslelére és az nem fér bele a költségvetésbe. Az iskolába Makóról és a tanyavilágból is járnak gyerekek. A térség országgyűlési képviselője is olvasta a maroslelei útépítésről szóló híreket. Elmondta, a jelenlegi állapotában ne vegyék át az utat, mivel előreláthatóan nem lesz 30 évig felújítva ez a szakasz – hivatkozzanak rá. A polgármester elmondta, a kivitelező felvette vele a kapcsolatot és hozzátette, erre a jelenlegi alapra még egy réteg aszfaltot húznak.

Bár Maroslelén nem okoz nagy fejtörést a lakatlan, romos és elhagyott házak, azok mégsem kelnek el állapotuk miatt. Jelenleg kettő olyanról tud az önkormányzat, amely eszközkezelő tulajdonában van. Lázár János megerősítette, már több településen is megígérte, megpróbál segíteni az ügyben.

– Javaslatot teszek arra, hogy az eszközkezelő ingyen adja át az önkormányzatoknak az ilyen ingatlanokat, illetve arra is, hogy az állam segítsen a településnek az elbontásban. Ezután hasznosítani lehetnek a telkeket akár a közmunkaprogramban is – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

navigate_before
navigate_next

Martonosi György elmondta: szeretnék az ipari parkot fejleszteni, emlékhelyeket, köztéri szobrokat emelni, a belvízelvezető árkokat felújítani, illetve lőtér-, sport- és szabadidőközpontot kialakítani. Szeretnék elérni, hogy Maroslelén maradjanak az emberek. Lázár János gratulált a közmunkaprogramban nyújtottakért és azt tanácsolta, a mezőgazdaságban gondolkozzanak, miután véget ér a Start Munkaprogram. Hangsúlyozta: Maroslele jó korszakát éli, sokat fejlődött és jó értelemben kilóg a sorból is. Azt ajánlotta, vizsgálják meg a turisztikai lehetőségeket, van-e a Marosnak potenciálja a turizmus szempontjából. Az országgyűlési képviselő kiemelte: igyekszik segíteni, támogatni a települést és támogatja azokat a terveket, amelyek az értelmes szabadidő eltöltését erősítik – ilyen például a lőtér, amelyből hiány van a térségében.