Hírek Kiemelt hírek Makó

Lázár: be kell vonni a lakosságot a városkép alakításába

A testületi ülésen arról számolt be Makó főépítésze, hogy a Településképi Arculati Kézikönyvvel kapcsolatos lakossági fórumokon nagyon kicsi a részvétel. A térség országgyűlési képviselője arra ösztönözte a városvezetést, hogy tegyenek meg mindent a lakosság bevonására, mert nagyon komoly kérdésről van szó.

2018. december 31-ig minden magyarországi településnek új Helyi Építési Szabályzatot kell megalkotnia, illetve ezelőtt egy településképi rendeletet és egy Településképi Arculati Kézikönyvet. Lázár János ennek a szabályozásnak a kialakításában részt vett jogalkotóként, ezért a testületi ülés ezzel kapcsolatos napirendi pontjához is hozzászólt.

Csernyus Lőrinc főépítész ugyanis kiemelte, a lakosok közül alig valaki vesz részt az ezzel kapcsolatos lakossági fórumokon. Lázár János azt kérte a képviselőktől, minden eszközzel próbálják meg bevonni a lakosságot, mert ez a három dokumentum, amit mindenképpen meg kell alkotni, alapjaiban fogja meghatározni a közösség jövőjét, azt, hogy milyen lesz a város épített környezete.

Ez a szabályozás ugyanis többek között arról szól, hogy mik azok az építészeti örökségek, amit a települések meg akarnak őrizni a múltból, és teljesen át fogja alakítani azoknak az ingatlanoknak a sorát, amelyek helyi védelem alá tartoznak.

Így beavatkozási lehetőséget ad a főépítésznek és a városvezetésnek a régi házakkal rendelkező tulajdonosok életébe is.

– Az, aki régi házban lakik, vagy azt vásárol, nem újíthatja majd fel akárhogyan, különösen, ha az helyi védettség alatt van. Ennek a városnak az épített öröksége, amit én mindig csodálattal tekintek meg, sokkal jobb állapotban van, mint más nagyobb alföldi mezővárosokban. Sokkal több régi épület maradt meg, ez szerintem megőrzendő. Én azok közé tartozom, akik a régi épületek bontását kifejezetten ellenzik – fogalmazott Lázár János.

A képviselő hozzátette: a szabályozásban olyan kérdésekről kell dönteni, hogy milyen magas lehet egy épület, milyen teteje lehet, vagy éppen milyen lehet a színe. Egy olyan városban, amelyik eldöntötte, hogy ápolja a Makovecz-örökséget, ez különösen fontos, mert ezek mellé az épületek mellé és a környezetükbe nem lehet csak úgy akármit felépíteni.

A Helyi Építési Szabályzat nem csak a lakosságra, hanem ezzel együtt minden beruházásra ugyanúgy vonatkozik, arra, aki a házát építi, átalakítja, vagy Makón bármit építeni fog. Ennek megvitatására a nyári és az őszi időszak még rendelkezésre áll. Lázár János azt is javasolta, hogy a lakosság felé kapcsolatos elvárásokhoz a városvezetés igazítson támogatási rendszert is.

– Ha önök például előírják, hogy a város bizonyos részén műanyag ablak márpedig nem lehet beépítve, fehér műanyag ablak mondjuk nem lehet egy régi épületen, mert a városképet, és az örökséget tartani kell, akkor ennek anyagi vonzata lesz. Ha elvárások vannak a kinézetre, akkor ahhoz támogatást is érdemes biztosítani, például adókedvezmény, vagy más forrás formájában – mondta el Lázár János, hozzátéve, hogy ilyenre most is van lehetőség Makón, a főépítész javaslatot fog tenni ennek a kiterjesztésére.

A térség országgyűlési képviselője szerint nincs könnyű helyzetben a város, mert a megszülető szabályozást be is kell majd tartatni, de Magyarországnak el kell indulnia azon az úton, hogy sokkal rendezettebb, egységesebb legyen a városkép, és akármit ne lehessen építeni.

 

2 Responses

  1. Makó városában hatvan fövel müködö Városvédö Egyesület volt.Etz Buzás szét verette.Nem a makói építészeket kellene felkérni egy konzultációra a város vezetésének.Politikusnak jelenkezni kell,de szakembereket fel kérik,mert nem a küldetés tudat vezérli öket ha nem a szakmaiság

  2. Makó városában hatvan fövel müködö Városvédö Egyesület volt.Ezt Buzás szét verette.Nem a makói építészeket kellene felkérni egy konzultációra a város vezetésének.Politikusnak jelenkezni kell,de szakembereket fel kérik,mert nem a küldetés tudat vezérli öket ha nem a szakmaiság

Comments are closed.