A Makói Járási Ügyészség vádat emelt azzal a bolgár férfival szemben, aki 2018 májusában négy iraki és két szír személynek nyújtott segítséget ahhoz, hogy Románia területéről Magyarországra belépjenek.

A vád szerint a bolgár állampolgár elkövető 2018. május 29-én, hajnal két óra körül, a csanádpalotai határátkelőnél, Románia felől érkezve, megállt a gépkocsijával. A vádlott az autó fényszórójával villogó jelzéseket adott le. A jelzésre négy felnőtt és két gyerek a kocsihoz ment, a csomagjaikat a kocsiba tették. A határátkelőnél dolgozó útlevélkezelő észlelte az autót, odament a vádlotthoz, és pár szót beszélt vele. A kocsiba addigra egy gyerek és három felnőtt ülte be, míg egy felnőtt és egy gyermek a kocsi mellett várakozott. A vádlott, amikor a határőr a két, a kocsi mellett várakozó személyhez lépett, hogy igazoltassa őket, beült az autóba és nagy sebességgel elhagyta a helyszínt. A vádlott a felvett négy személlyel Magyarország felé távozott, a másik két személy pedig gyalogosan menekült el.

A rendőrség a vádlottat és a migráns személyeket Magyarország területén még aznap elfogta. A magukat szír és iraki állampolgárnak valló személyek magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét igazolni nem tudták. A vád szerint a migránsokat törökországi embercsempészek szállították Romániáig, ahonnan a vádlott vitte őket a csanádpalotai határátkelőig, majd onnan Németországba kívánta juttatni őket. A vádlott fejenként 500 dollárt kapott a szállításért az iraki személyektől.

A Makói Járási Ügyészség az előzetes letartóztatásban lévő vádlottat vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja. A kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt az ügyészség börtönbüntetés kiszabását, a vádlott Magyarország területéről történő kiutasítását, valamint a vádlottól lefoglalt készpénz vagyonelkobzását indítványozza. A vádlott bűnösségének kérdésében a Makói Járásbíróság fog dönteni.

 

Forrás: ugyeszseg.hu | Borítóképünk illusztráció.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest