Megkezdte költözését a Makói Levéltár a felújított Petőfi parki épületbe. A teljes, körülbelül három kilométernyi iratanyag átköltöztetése várhatóan októberig tart majd.

– Végtelen nagy öröm számomra, hogy elérkezett az az időpont, amikor városunk egyik nagyon-nagyon fontos és régi intézménye új helyre költözhet. Nagyon régóta váratott magára az, hogy a Makói Levéltár egy új épületet, egy új épületegyüttest kapjon, most ez megtörtént itt a Petőfi parknál a volt óvoda és bölcsőde helyén, ahol méltó körülmények között fogja a város, illetve a térség iratanyagát tárolni – mondta el Kovács Sándor. Az önkormányzati képviselő továbbá kiemelte: a valamikori Csanád vármegye iratanyagai is ide fognak kerülni, amely nagy volumenű, fontos lépés.

– Egy nagyon fontos fordulópontjához érkezett a Makói Levéltárnak az ügye, hiszen az ingatlan nagyon szépen megújult kormányzati és önkormányzati forrásból. Most következik a második lépés, mikor magát az iratanyagot kell átszállítani. Számunkra ez egy nagyon izgalmas és felelősségteljes munka lesz, hiszen ezt az anyagot, amióta a levéltárba bevitték, nem mozgatták. – mondta el Urbancsok Zsolt. A levéltár-vezető hozzátette: az anyag előkészítése, szállítása és elhelyezése összetett feladat, a munkában a városgazdálkodás segít. A jelenlegi egy tesztköltözés, amely során azt nézik, hogy egy nap alatt mennyi anyagot tudnak mozgatni, költöztetni. A kutatóterem látványraktárába kerül majd az 1700-as évekből származó iratanyag is, amely Makó legrégebbi anyaga – a költözést ezzel kezdték a mai napon.

A költözés első fázisában a Makón lévő két kilométernyi iratanyagot költöztetik át, amely egy, másfél hónapot vesz majd igénybe. A második fázisban, valószínűleg szeptembertől költöztetik át Csanád vármegye iratanyagát Szegedről, amely körülbelül egy kilométernyi anyagot jelent.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest